Inici / Reportatges / El vinarossenc Jesús Miralles toca amb el Quartet Gerhard al sopar de gala de l’OTAN

El vinarossenc Jesús Miralles toca amb el Quartet Gerhard al sopar de gala de l’OTAN

El vinarossenc Jesús Miralles Roger, al violoncel, va tocar amb el Quartet Gerhard, de corda juntament amb els seus companys Lluís Castàn (violí), Judit Bardolet (violí) i Miquel Jordà (viola) al sopar de gala de l’OTAN al museu del Prado (Madrid).


Dos dels membres del Quartet Gerhard, Judit i Lluís, van ser entrevistats al programa de Catalunya Ràdio dirigit per Albert Om “Islàndia”.
Judit i Lluis Van explicar que tres setmanes abans es van posar en contacte amb ells des del Ministeri de Cultura, posant com a condició que el repertori “no havia de ser trist” ni massa alegre per no interferir en el sopar. També van demanar-los mantindre el secret als integrants “fins i tot no dir-ho ni a les nostres famílies ni amics”.
La entrevista va ser molt distesa. “Ens vam sentir com músics de la cort”, van assegurar.
Quartet Gerhard han tocat diverses vegades a Vinaròs i van ser els guanyadors del XII Concurs Internacional de Música de Cambra Ciutat de Vinaròs, l’any 2010, any en que també van ser guardonats amb el primer premi INJUVE d’interpretació musical.


Com expliquen a la seua pàgina web, la seua és una història d’amistat. “Ens coneixem des de la infantesa i sempre hem compartit la passió per la música i per aprendre. Això ens va portar un dia a prendre la decisió de fer del quartet el principal projecte de les nostres vides; perquè el nostre objectiu comú és fort i perquè les diferències entre les nostres personalitats ens enriqueixen i fan que la música sigui més viva”.
El nom del quartet respon a un homenatge a Robert Gerhard, un dels compositors catalans amb més renom internacional del sXX. Nascut a Valls, va ser deixeble d’Arnold Schoenberg a Viena i Berlín. Gràcies a Gerhard, persones com Webern, Alban Berg, o el mateix Schoenberg visitaven Barcelona molt sovint. Es pot llegir a la seva correspondència com els sorprèn la ciutat i la cultura d’aquella època, just abans que la guerra civil i el feixisme acabessin amb qualsevol progrés a Espanya.
“La seva música i la seva personalitat inconformista ens van captivar; Gerhard es va incorporar al moviment avantguardista d’aquella època, lluitant per la idea de la música i per crear un entorn cultural òptim, d’una manera que ens sentim molt identificats”, expliquen.
Gerhard va morir exiliat a Cambridge el 1970.