Inici / Reportatges / Els joves emprenedors revitalitzen la gastronomia de Vinaròs

Els joves emprenedors revitalitzen la gastronomia de Vinaròs

La gastronomia vinarossenca està vivint, just després de l’’annus horribilis’ ocasionat per la pandèmia en tot el sector de la restauració, una de les seues millors èpoques. I és en bona part gràcies a una interessant pedrera de cuiners, artesans i joves emprenedors plens de ganes, creativitat, constància i noves propostes. Un treball que no ha passat desapercebut i ha estat reconegut amb diversos distintius i premis de prestigi.

Al desembre del 2021, els restaurants A Fuego Lento i La Carabassa, obrien camí aconseguint un “solete” de la Guia Repsol cadascun, en reconeixement a l’excel·lent cuina que ofereixen, acompanyada d’una atenció de gran qualitat. Aquesta distinció premia als establiments, com bars, cafeteries, restaurants amb menú de dia o tasques amb una decoració agradable i original, a més d’una proposta culinària creativa.
En el cas de “A fuego lento”, el descriuen a aquesta prestigiosa guia així:
“Un asador argentino en un local con encanto con buena carne preparada a la parrilla que nos recuerdan por que en Argentina el asado es religión. Raciones generosas y vinos interesantes”.
I pel que fa a La Carabassa, el comentari és el següent: “Esta es la prueba de que es posible comer bien, a precios ajustados y con una propuesta original que se basa en el producto, pero dándole una vuelta. Se nota que aman lo que hacen”.

Tres mesos després, aquest mes de març, el restaurant Ruben Miralles també era reconegut amb un sol Repsol per la gran tasca d’un cuiner jove i el seu equip per oferir noves formes a ingredients locals i del territori de llarga tradició. Això és el que diu la guia d’aquest restaurant:
“Rubén Miralles es un joven cocinero que vuelca su creatividad en procurar nuevas formas a ingredientes locales de larga tradición que él contempla como eternos, desde el pato del Delta del Ebro al langostino del mismo Vinaròs, sin olvidar cecinas de Todolella ni quesos y almendras del Maestrat. Nombres familiares que en la ‘Re-evolución’ que proponen sus menús conviven con panipuris, causas limeñas y hummus, pero también con gazpachuelos, suquets, caldos con pilotes y cremaets. Diferentes escalas de un ‘viaje’ de ida y vuelta plenamente armonioso, nada pesado y sí muy entretenido”.

Fa només uns dies, Nou Bar, aconseguia també un important reconeixement, en entrar en la llista d’establiments recomanats de la Guia Repsol per oferir plats que poden arribar a satisfer els paladars més exigents. És molt il·lustratiu el text que es pot veure a la guia sobre aquest establiment:
“Es visita obligada en Vinaròs. Vicent es un chef que descubre un vino y crea un plato. Crea un plato acorde a todos los sentidos que puede ofrecer un caldo de cualquier parte del mundo. Su recomendación clave a la hora de pedir maridaje. Vino de fermentación de Tierra Alta , caldos alemanes, que incluyen por sorpresa una ensencia de “ madres de vino” de 120 años de antigüedad, restos que encontró en un lugar de la casa familiar. De hecho con este plato ganó el último concurso de langostinos de Vinaròs “Llagostí d ‘Or”. En suma, sales del local con la impresión de que cualquiera de sus platos podría satisfacer los paladares más exigentes”.

I si ens en sortim de la restauració, també hi ha reconeixements a la tasca d’un forn de pa vinarossenc i centenari. Sebastià Cervera, del Forn de Pa Ca Massita, era guardonat fa pocs dies amb la Llesca d’Or 2022 al millor forner de tot el territori valencià. Un distintiu a la tasca que, des de la joventut, es fa per seguir amb una tradició familiar aportant nous punts de vista desde la formació.
La Llesca s’atorga anualment a un forn de cada comunitat autònoma. El guardó reconeix la faena ben feta dels forns artesans, el treball i l’esforç. Sebastià és la cinquena generació de forners de Ca Massita i representa el futur de l’ofici.

MARC ALBELLA, regidor d’Interès Turístic i Promoció de la Ciutat

El regidor d’Interès Turístic i Promoció de la Ciutat, Marc Albella, ha mostrat la seua satisfacció per aquests guardons i referències, “que són un reconeixement al treball dur, a la formació i a la nova visió des de la tradició i experiència per oferir nous punts de vista en l’oferta gastronòmica de la nostra ciutat. Treball de llarg recorregut que comença a eclosionar per aportar un aire fresc des dels seus establiments i equips. Un treball que, junt a la resta d’establiments que conformen l’oferta gastronòmica local des de la tradició i el saber fer d’anys d’experiència, comencen a posicionar gastronòmicament la nostra ciutat, allí on sempre hem cregut que hem d’estar. Aquestes distincions posen en valor el treball de molts restaurants i establiments de Vinaròs que s’esforcen cada dia per intentar oferir la millor cuina amb el millor producte de proximitat, sempre acompanyat amb un servei excel·lent, i on l’Ajuntament sempre estarà al seu costat per a la promoció de la gastronomia com a element distintiu”.