Inici / L'entrevista / Josefa Gondomar, presidenta de Caixa Vinaròs

Josefa Gondomar, presidenta de Caixa Vinaròs

Josefa Gondomar Miñana (Vinaròs, 1958) és la primera dona presidenta de Caixa Vinaròs. Ha accedit al càrrec precisament quan es compleixen 50 anys de l’entitat, succeint a Manuel Molinos, que ha exercit com a president els últims 14 anys. De professió cap administratiu i comptable, porta 46 anys treballant a la mateixa empresa i accedeix a la presidència amb total il·lusió. 

És la primera dona que presidirà Caixa Vinaròs

És un comentari que m’ha fet molta gent que m’ha felicitat. I no puc definir les sensacions que tinc, perquè encara no m’he fet a la idea del càrrec. Però estic molt contenta. Vull primer que res agrair als membres del Consell Rector la confiança que han dipositat en mi per a presidir la institució.

Com ha anat l’exercici 2019 per a l’entitat i com s’espera que siga el 2020, que ha estat afectat per la situació de crisi del Covid-19?

L’any 2019 va ser un any relativament bo en tots els aspectes. L’any 2020, en canvi, s’ha vist afectat en aquests primers mesos pel coronavirus, i veig complicat que el que resta d’any hi hagi una recuperació econòmica. Espanya serà un dels països on més baixarà el PIB i això afectarà. Creiem que els resultats de l’entitat seran menys positius que altres anys per a Caixa Vinaròs, i que s’incrementarà la morositat, Tot i això, la salut de l’entitat és bona, però està també en part lligada a l’evolució econòmica del país que en els pròxims mesos es preveu complicada.

“Vinaròs ha de tindre un espai permanent per difondre el llegat de Carles Santos”

Manuel Molinos ha deixat la presidència després de 14 anys. Què valoraries del treball que ha fet en tot este temps?

Se’n va fer càrrec de l’entitat en uns anys pròspers i l’ha mantingut en una bona línia fins al final. Durant el seu trajecte com a president es va obrir l’any 2013 la sucursal a l’Avinguda Barcelona i al 2015 la sucursal a la població de Sant Jordi dins del projecte d’expansió de l’entitat. Ha viscut també actes multitudinaris i molt importants com el IV Centenari de l’arribada de la relíquia. Ha fet una bona feina, i ha sabut continuar el projecte que es va iniciar.

Quins seran els teus objectius com a presidenta de l’entitat?

La continuïtat en servir a la societat vinarossenca, tenint en compte tant el diversificat empresarial de Vinaròs, com a les persones i a les famílies. Caixa Vinaròs vol seguir estant al seu costat. Actualment cal estar molt pendent del tema econòmic a causa de la crisi derivada de la pandèmia, que de ben segur superarem. Complim tots els paràmetres que marca el Banc d’Espanya i Europa, i cal mantenir-ho així. Respecte a la Fundació cal intentar continuar en la línia marcada fins ara, superar-nos i donar a conèixer el llegat de Carles Santos.

Què cal fer-li a Vinaròs a Carles Santos?

Va ser voluntat de Carles què la Fundació Caixa Vinaròs fos qui heretés el seu llegat. De moment ja l’estem digitalitzant i classificant. També hi ha molt d’interès per part d’institucions què ens estan demanant per fer exposicions. De fet, ja se n’han fet algunes la darrera a Bulgària. Però des de la Fundació pensem que falta disposar d’un lloc físic a Vinaròs, caldria tindre un Espai permanent Carles Santos. La seua voluntat era que el seu llegat es quedés al seu poble.

Es va parlar d’instalar-lo a l’edifici de la Cotxera de Batet, però l’Ajuntament vol que allí estiga el centre d’inspiració turística

Crec que l’Espai Carles Santos no hauria de ser un espai reduït. Si com s’ha dit, a l’edifici de la cotxera de Batet l’Ajuntament instala finalment el centre d’inspiració turística a la planta baixa, potser ja no quedarà suficient lloc per poder fer-lo allí. Des de la Fundació es fa tot el que es pot, però cal com a poble aconseguir difondre el llegat de Carles Santos en les millors condicions. Per això considero que cal que l’Ajuntament face alguna proposta ferma i fer-ho realitat entre tots. Mentrestant, la Fundació Caixa Vinaròs mantindrà el llegat de Santos amb les millors condicions i amb el respecte, l’afecte què Carles ens va encomanar.

Des de la Fundació teniu alguna iniciativa nova?

Diverses. Una de les novetats que tenim en perspectiva és la creació d’un premi de composició original per a piano que porti el nom de Carles Santos. La intenció era celebrar-lo al mes d’octubre, però amb tot el que ha passat serà més avant. Afortunadament en moltes activitats de la Fundació tenim la col·laboració desinteressada de molta gent, que ens aporta propostes molt diverses.

Es farà enguany el Festival de Curtmetratges Agustí Comes?

Sí. Si no hi ha canvis de darrera hora, les projeccions seran finalment al ‘Vinaròs Arena’ els dies 21, 22 i 23 de juliol, el dia 24 la Macedònia de Curts i el dia 1 d’agost tindrà lloc el lliurament de premis. En breu es farà la presentació pública i podrem donar més detalls de l’aforament i les entrades.

Però es continua tots els anys tenint el problema de no saber on seran les projeccions…

És cert, i en cada edició això és un maldecap, però seguim sense tindre el lloc idoni i definitiu.

Recentment s’ha complert el 50è aniversari de l’entitat

Complir cinc dècades és molt important per a Caixa Vinaròs, perquè significa que la feina es fa bé des de fa molt de temps. Comptem en un magnífic equip humà i Consell Rector, que al llarg dels anys ha sabut entendre molt bé quina és la funció que tenim dins la economia i la societat vinarossenca. Havíem preparat una diversitat d’actes per commemorar-ho al nivell que es mereix els mesos de juny i juliol, però s’ha quedat en l’aire degut a les restriccions derivades del Covid-19 i esperem celebrar-ho més endavant.

 Vull també destacar que en la renovació del membres del Consell Rector han deixat el càrrec Enrique Puchol Capsir i Javier Castell Ferreres i s’incorporen Cristina Albiol Guimerà, Jordi Albalat Domènech i Francisco Gallego Febrer

Per finalitzar, a totes aquelles persones que confien i confiaran en Caixa Rural els convido a seguir apostant per nosaltres. No els defraudarem.