Inici / L'entrevista / Kike Cherta, autor de “Los Miralles”

Kike Cherta, autor de “Los Miralles”

“En la novel·la, l’arbre del Bé i del Mal està a un poble de costa de la nostra comarca”

Els Miralles, una atípica família valenciana, estan convençuts que la pomera que creix al pati de la seua alqueria és l’ Arbre del Bé i del Mal, aquell del que van menjar Adán i Eva. I des de generacions, tenen una única missió: vigilar-lo dia i nit perquè mai ningú torne a provar el fruit prohibit. Amb aquest singular argument, el director creatiu i escriptor vinarossenc Kike Cherta acaba de publicar la seua primera novel·la. Una obra que l’escriptor i crític Juan Gómez Bárcena ha qualificat com “un deliri extraordinari, una de les més audaces i divertides que he llegit en els últims anys”.
“Los Miralles” és una novel·la sobre la família, la tradició, la religió i la identitat i ha sigut editada per la prestigiosa editorial catalana Navona.

La novel·la parteix d’una història bíblica
I és una història que fa molt temps que he tingut en ment. El mite de l’Arbre del Bé i del Mal de la Bíblia sempre em va obsessionar. M’agrada jugar a imaginar que succeeix “després” dels mites, estirar la corda de les rondalles. Em vaig dir: d’acord, Déu va expulsar a l’home del Jardí del Edén però… què va passar després amb l’arbre sagrat? Vaig pensar en com podia explicar una història sobre això i, finalment, aquí està.

Per què un cognom familiar com a títol?
Perquè, abans de res, això és una saga familiar. Vaig remenar diversos cognoms, però al final vaig triar “Miralles” per diverses raons: perquè és un cognom molt valencià (i aquesta és una novel·la molt valenciana) i perquè, d’alguna forma, sona també a “miracle”.

On s’ambienta?
En la novel·la, l’arbre del Bé i del Mal on realment està és aquí, en un poble de la costa, de la comarca, d’aquests que després de l’estiu es queden buits. La missió dels Miralles és vigilar aquest pomer, escopeta en ristre, i assegurar que ningú torna a agafar una poma. En principi sembla una bogeria però… i si fóra veritat? L’única manera de demostrar-ho seria agafar una poma i fer-li una mossegada. I a veure qui és el valent que s’atreveix a córrer el risc.

Però algun familiar dels Miralles ho dubtaria
Per descomptat. El protagonista és un membre de la família que va marxar perquè no volia participar d’aquesta bogeria, però que ara torna. I continua recelant de la seua excèntrica família, però en el fons el que vol és sentir-se volgut per ells. Es mou en aquesta ambigüitat, tan típica de les famílies: estimar i odiar al mateix temps. Una cosa amb la que molta gent podria sentir-se identificada.

Llavors l’argument serveix com a excusa per a indagar en temes més profunds. Quin és el rerefons?
M’agraden les obres que sembla que t’estan explicant una cosa però en realitat parlen d’una altra. I “Los Miralles” té aquestes dues capes. Vol ser entretinguda, amb una trama original i molt mesurada, però també furga en els dubtes i paradoxes pròpies de qualsevol tradició, en les influències i les dinàmiques familiars, en la culpa associada a les arrels.
Això és realment l’important. M’obsessiona la fe, em fascina la gent que és capaç de creure en allò que no es pot demostrar, i ho dic amb tot el respecte… a mi m’encantaria poder creure! La fe i la religió, la protecció i l’opressió simultànies que suposa la família, i l’amor inevitable a la terra que et va veure nàixer: aquests són els temes principals de “Los Miralles”.

El vinarossenc Kike Cherta presenta a la Fundació Caixa Vinaròs la seua primera novel·la: “Los Miralles”

El vinarossenc Kike Cherta ha presentat a l’auditori Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs la seua primera novel·la.:“Los Miralles” (Editorial Navona).

Presentat per la presidenta de la Fundació Caixa Vinaròs, Josefa Gondomar, després la editora Xènia Bussé va fer algunes preguntes a l’autor sobre aquest debut en la novel·la, amb un original argument que amaga un interessant rerefons sobre la família, la religió i la identitat. Posteriorment es va passar al torn de preguntes del públic, entre els que hi havia familiars i amics.
Kike Cherta és professor d’escriptura creativa, coordina clubs de lectura i té una llarga trajectòria treballant en publicitat. Ha guanyat diversos premis literaris , entre ells el Premio de Narrativa Francisco Ayala, gràcies al qual va publicar el libre de relats “La bofetada de Gilda”. Va ser un dels fundadors del projecte web “Cuentos como churros”, que va aconseguir milers de lectors i amb el que es publicava un conte al dia durant vàrios anys.