La empresa Ignion, empresa global de solucions innovadores d’antenes IoT, de la qual el Dr. Jaume Anguera és el seu CTO i Fundador, ha estat premiada pel programa “Accelerator” del Consell Europeu d’Innovació (EIC) de la Comissió Europea per la seva innovació i gran potencial empresarial. La victòria s’atorga al primer component miniaturitzat d’antena multi-protocol tipus xip adaptat a les aplicacions d’Internet de les coses (IoT).
Ignion és un del 74 guanyadors dintre més de 1000 empreses de 18 països d’Europa. Els premis es van basar en una sèrie de criteris, com ara l’excel·lència, el potencial d’escalabilitat, el nivell de risc i la implementació. Només 4 empreses espanyoles, entre elles Ignion, han assolit al prestigiós guardó.
“Estem satisfets de ser la primera i única empresa de solucions d’antena a rebre aquest prestigiós honor amb una inversió substancial de l’EIC Accelerator”, afirma el Dr. Jaume Anguera, CTO i Fundador d’Ignion i Professor de la Universitat Ramon Llull, Barcelona. “La nostra tecnologia disruptiva Virtual Antenna® ja s’ha adoptat en més de 25 milions de dispositius IoT i la demanda del mercat està creixent ràpidament. Amb l’Accelerator durem a terme els nous reptes que permetran que la nostra Virtual Antenna® garanteixi que dispositius IoT siguen eficients en benefici d’una societat millor connectada i per un ús optimitzat del recursos naturals”.
I què és exactament això de l’IoT? La Internet de les Coses (de l’anglès IoT – Internet of Things) permet la connexió de dispositius entre ells i amb el núvol a través de xarxes de comunicació. El núvol és la infraestructura de internet on les empreses disposen els seus programes per processar les dades del sensors per efectuar una acció determinada. Aquest dispositius IoT s’utilitzen per captar dades del món físics a través de sensors, com ara la qualitat de l’aire, humitat, llum, pressió, temperatura, posició. Aquestes dades s’envien al núvol via comunicació sense fils (wireless) per poder iniciar una acció. Imaginem per exemple una ciutat com Vinaròs on els contenidors d’escombraries son cada dia buidats independentment de si el contenidor està ple o buit (algunes dades en ciutats de Dinamarca apunten que només un 22% del parc de contenidors estan plens en l’hora de la recollida). Naturalment seria més eficient per la despesa pública i pel medi ambient recol·lectar les escombraries dels contenidors només quan estan plens minimitzant emissions CO2 i com a conseqüència derivant en ciutats més sostenibles. Imaginem un altre exemple. Una gran extensió de cultiu on poguéssim tenir distribuïts dispositius IoT per captar la temperatura i humitat en l’entorn i d’aquesta manera, regar només quan siga necessari, estalviant per tant un recurs tan valuós com l’aigua. Això són algunes de les moltes aplicacions que permet el IoT.
Per poder enviar les dades d’aquest sensors al núvol es necessita una comunicació wireless i per tant cal d’antenes molt petites fàcilment integrables en els dispositius IoT poblat de components electrònics. A més, les antenes han de ser capaces d’operar en diferents protocols (és com si l’antena hagués de parlar diferents idiomes). Finalment, el consum energètic dels dispositius IoT ha de ser molt reduït, d’altra manera estaríem creant un problema per resoldre un altre. Aquest consum energètic és fortament dependent de les prestacions de l’antena. En aquest sentit, la tecnologia Virtual Antenna® és idònia per l’ecosistema IoT degut a la seua mida reduïda (10 vegades més petita que tecnologies d’antena convencionals) i capaç de satisfer els criteris prèviament esmentats. Amb el Accelerator atorgat a Ignion, es portarà el desenvolupament de Virtual Antenna® al seu pròxim nivell per satisfer les contínues exigències d’un mercat en expansió exponencial. Podeu trobar informació sobre la tecnologia Virtual Antenna® d’Ignion a www.ignion.io