Inici / L'entrevista / Maite Serra, un bon exemple de les sortidesque té estudiar Matemàtiques

Maite Serra, un bon exemple de les sortides
que té estudiar Matemàtiques

Maite Serra Bel, de 26 anys, és una jove vinarossenca que se sent molt orgullosa d’haver estudiat el doble grau de Matemàtiques i Física perquè en poc temps li ha donat l’oportunitat d’entrar ja al món laboral en una empresa de prestigi.

Emili Fonollosa

Fa quasi un any, arran d’un curset intensiu de tres mesos d’iniciació en tot el que envolta l’ús de dades, ja va poder convertir-se en científica de dades, una de les múltiples possibilitats per a qui s’haja graduat en carreres com la seua. “Actualment, treballo a l’empresa Merkle Spain, una consultoria internacional de màrqueting, que pertany a la multinacional japonesa Dentsu. El meu càrrec es científica de dades i una de les principals tasques que duc a terme és aplicar models matemàtics a les dades per extraure informació de qualitat”. Fa treballs per a empreses i asseguradores de renom a Espanya, com per exemple Vodafone, Mapfre o Mutua Madrileña que contracten Merkle perquè els facen diversos estudis. “Nosaltres a aqueixes empreses els fem prediccions de per exemple quin tipus d’assegurança contractaran, també fem processos de triangulació de dades, de la qual cosa me n’ encarrego jo”.
Va estudiar el doble grau a la Universitat d’Oviedo, “vaig optar per Astúries perquè veia massa gran Madrid, on també tenia possibilitats d’estudiar”. Quan encara li quedava per fer un dels dos treballs Fi de Grau, ja va fer eixe curset i de seguida va començar a treballar.
“Els matemàtics ens caracteritzen per tenir un pensament “quadriculat”, molt “exacte” i esta forma de pensar la valoren molt les empreses per a per exemple estructurar bases de dades, netejar-les i classificar-les”. Un matemàtic també té molta sortida en feines de programació, en llenguatges com C++ o JavaScript, Python… “una vegada tens el fonament d’un llenguatge ja pots treballar amb els altres, durant la carrera ens insistien molt en programació, no estem a nivell d’un informàtic però com tenim el pensament més teòric, no tan pràctic, podem fer estudis més ajustats al que demana el client”.
Apart de tot això, està l’opció dels matemàtics de dedicar-se a l’ensenyament, a la qual cosa Maite no descarta dedicar-se en un futur. “Les matemàtiques depenen molt de qui te les ensenya, és un amor-odi, o les odies o t’encisen, si algun dia arribo a ser professora el meu objectiu serà fer que agraden”. “Hi ha pocs professors que siguen matemàtics, així que també estan molt buscats en aquesta sortida professional”. Dins de l’anàlisi de dades, estan la banca, assegurances, finances, telefonia mòbil com a més sortides professionals.


Reconeix Maite que és una carrera complicada, molt exigent i que cal tenir molta constància, “si et proposes portar-ho tot al dia, tens poc temps lliure per a vida social”.
Aquesta vinarossenca treballa a la seu central de Merkle Spain, a Gijón, on són 150 treballadors. També tenen seu a Madrid, amb vora 50 persones i a Barcelona, amb 15-20. La seu de Londres és una de les més actives i està en permanent connexió amb les d’Espanya. “L’anglés és imprescindible dominar-lo i és que els programes amb els quals treballen estan en anglés, l’empresa ens ofereix classes en anglès per reforçar el domini de l’idioma”. “La nostra empresa aposta molt per la formació del treballadors, et diuen en quin tema tenen més necessitat o et deixen escollir quin prefereixes”. Es fa molt de treball a distància, amb la qual cosa no sempre els cal anar a l’oficina, poden treballar sense sortir de casa.