Inici / Col·laboracions / Medusa polp

Medusa polp

O borm blanc, en castellà acalefo pulpo i medusa blanca. El seu nom científic és Rhizostoma octopus. És un animal Cnidari de la classe Escifozoo i familiarment coneguts com a meduses barril. Té una umbrela o campana en forma de cúpula bombada.

El seu bord està dividit en 96 lòbuls xicotets i 16 òrgans sensorials. L’aparell gàstric té 16 canals ramificats. El manubri consta de 8 maces orals que pengen a manera de braços com un polp, d’ací el seu malnom. Pel nostre litoral mesura 30 cm de diàmetre, però arriba a 1 m. Cos de color blanquinós translúcid, bla i gelatinós.

Reproducció sexual amb emissió de la femella de gònades terroses ous i el mascle blavós emet esperma perquè es mesclen lliures en l’aigua i es fecunden. També asexual per pòlips que es repliquen. Pelàgica d’aigües costaneres. Preferix associar-se en eixams d’uns 100 individus. Es desplaça entre aigües dilatant i contraient la seua campana. Gran depredador del zooplacton. També en els filaments apegalosos del seu brazamen atrapa diminuts animals, que porta a les moltes boques que té desembocant en un estómac comú.

A vegades en els seus ‘tentacles’ viuen algues asimbióticas. Posseïx toxina en unes càpsules que dispara per a defendre’s. La seua picadura verinosa és dolorosa i crema pells fràgils. Segons els vents i marees, a l’estiu per mars temperats apareixen afloraments d’estes meduses. Poden taponar xarxes de pescadors, amb pèrdues al no pescar bé.

Si et pica llava’t amb aigua salada sense fregar. Lleva les restes de tentacles amb guants o pinces. Aplica compreses fredes, o una solució saturada de sulfat de manganés, sal i bicarbonat, etc. Davant de dolor persistent aplicar lidocaína. I utilitzar antisèptic fins que cicatritze, però tot amb supervisió mèdica. Ací no tenen valor comercial, però en Orient se les mengen.