Inici / Col·laboracions / Un conte de nadal

Un conte de nadal

Quan era molt petita, una tarde d’aquestes els meus pares em van posar “Un nadal amb Mickey”. Bueno, bueno el que em va marcar aquesta pel·lícula. I com cada any, en aquesta època, em ve la pel·lícula al cap.

(Vull fer un petit incís amb el tema de les pel·lícules infantils de la meva època. Dumbo i Bambi. Com era l’objectiu d’aquestes pel·lícules? Un trauma per a tota la vida? Perquè ens quedem tots regular. Una altra pel·lícula que em va marcar moltíssim va ser Trapito. La hi van regalar al meu pare els de Nutriben, un laboratori de papilles i llets infantils. Era un vhs on venia primer una publicitat sobre la llet de fórmula i, a continuació, la pel·lícula. Perquè en bucle veia la publi i la peli. No conec a molta gent que hagi vist Trapito i és una pena, perquè era una peli per a comentar.)

Tornant al cas que ens esdevé. Un Nadal amb Mickey és una adaptació al Conte de Nadal de Charles Dickens. El protagonista Scrooge, l’oncle ric de l’Ànec Donald, rep la visita dels fantasmes del passat, del present i del futur la nit de Nadal. Si no coneixes la història (ni l’original ni la de Mickey), et recomano que la llegeixis o la vegis. És una història que fa reflexionar bastant sobre els nostres actes i les conseqüències d’aquests.

Com aquesta època és moment de reflexió, en aquest article farem la nostra pròpia adaptació al Conte de Nadal amb els nostres hàbits saludables.

El fantasma del passat

En la nostra història, el fantasma del passat és el nostre historial de l’any. Intenta fer memòria i balanç de com has menjat enguany. Les eleccions, les racions, “els extres”… L’alimentació que fem cada dia és la veritablement important. No els extres que puguem fer en dies assenyalats com els que ens venen, si no el que hem anat menjant dia a dia. L’hàbit es fa a partir del costum. Que aquest balanç ens ajudi a reflexionar si la nostra alimentació és realment bona. Si en el 80% dels casos aproximadament triem una alimentació amb una bona base de verdures i fruites, aliments rics en proteïnes magres, llegums… També és moment per a veure que tal anem amb altres hàbits saludables com és l’exercici físic o el descans. El fantasma del passat realment ens porta un informe del nostre historial de salut. Com de sans estem avui és un reflex del que hem anat fent.

El fantasma del present

Per a alguns, aquest fantasma fa realment por. Cal aprendre a gaudir del que ens dona el menjar a més de nodrir-nos. Gaudir d’aliments que normalment no mengem i, el més important, de la companyia. No sabem si ens faltarà algú l’any que ve… és moment d’aprofitar el temps amb els quals tenim i no sentir-nos malament per menjar fora de l’habitual. Sense perdre el focus en què són dies puntuals. Desembre és un mes de celebració, no ens oblidem dels sopars de gimnàs, empresa i de més. Planifica per endavant quantes celebracions tens per a així planificar bé també els altres menjars. I d’aquesta manera, gaudir sense remordiments.

El fantasma del futur

El més important sens dubte. Un bany de realitat per a posar-nos rectes amb la nostra alimentació i els nostres hàbits en el present. D’una banda, per a prevenir malalties. Gairebé totes les malalties no transmissibles tenen com a factor de risc una mala alimentació. Les malalties cardiovasculars, hipertensió, hipercolesterolèmia, diabetis… En moltes altres l’alimentació pot empitjorar o disminuir els símptomes, com en les malalties autoimmunes.

D’altra banda, per estar forts i sans. Poder carregar les bosses del supermercat, poder jugar amb els nets, anar de viatge i passetjar-te tota la ciutat, pujar la maleta a la cabuda de l’avió sense ajuda. Aquests sí que són motius que motiven (Valgui la redundància) per a alimentar-se de manera correcta i realitzar alguna activitat física. Cal estar forts per a viure la vida.

I a tu, Com és el fantasma que més et marca?

Espero que el nostre Conte de Nadal particular t’ajudi i motivi a començar l’any triant salut. Feliç nadal a tots!

Carla Escuder – Farmaceútica i Diestista-Nutricionista