Inici / Reportatges / Proda Vinaròs denuncia l’enverinament d’una colònia sencera de gats a la costa nord

Proda Vinaròs denuncia l’enverinament d’una colònia sencera de gats a la costa nord

L’assassí de felins amb balins de la costa sud encara no ha estat enxampat

Existeix en el catàleg de Netflix un true crime que amb el títol «A los gatos ni tocarlos», explica com uns ciutadans s’uneixen per les xarxes socials per a localitzar a un assassí de gats davant la passivitat de les autoritats. Una situació similar està succeint a Vinaròs: els veïns s’estan mobilitzant perquè l’autor o els autors d’un enverinament massiu de felins a la costa nord i la persona que es dedica a disparar trets als gats de la costa sud, paguen per aquests delictes. Proda Vinaròs ha sigut l’associació protectora que ha denunciat tots dos fets i des de la mateixa insisteixen a les autoritats: es pot i s’ha d’investigar perquè aquest tipus d’actes tan menyspreables no queden impunes.

El succés de la costa nord va ocórrer aquesta mateixa setmana en la zona Ameradors, on la gran majoria de gats d’una de les colònies controlades per Proda Vinaròs han sigut enverinats.
Com a conseqüència d’això han mort 10 gats, 7 d’ells adults i 3 cries. En aquesta colònia només han quedat 3 gats adults amb vida i una cria a la qual s’està cuidant amb biberó per part dels voluntaris.
El fet d’enverinar intencionadament a gats implica la comissió de dos delictes, com a mínim regulats en els articles 336 i 337 del Codi Penal.
L’article 336 regula l’ús de verí com a delicte i l’article 337 regula el delicte de maltractament animal.
Des de Proda Vinaròs s’ha avisat als veïns que vagen amb compte si deixensortir als seus gats i de casa i als que alimenten les colònies que estiguen pendents per si hi ha més gats que emmalalteixen. I especialment, sol·liciten col·laboració ciutadana per a denunciar davant la Policia Local o la Guàrdia Civil si algú té informació sobre aquest acte delictiu. “L’assassinat i el maltractament animal no poden quedar impunes. El enverinament és una de les formes més cruels d’assassinar a gats, ja que després d’ingerir el verí pateixen dolors i una agonia terrible fins que moren”, assenyala Sílvia Ballester, membre de Proda. Aquest no és l’únic succés esdevingut en una colònia felina de la costa nord, ja que fa tan sols uns mesos algú va cremar a un dels gats i el va deixar calcinat en la pròpia colònia.

Es busca a ‘l’assassí de gats’ de la costa sud
D’altra banda, des de fa més d’un any es continua buscant a una persona que es dedica a disparar a gats en la costa sud de la localitat, i que ha posat fi a la vida de dos d’ells i ferit de gravetat a altres cinc, encara que Proda no descarta que pels voltants hi haja més gats morts pel menyspreable i covard franctirador. Aquest fet està denunciat a la Guàrdia Civil, però fins ara no s’ha localitzat a l’autor, encara que la investigació continua oberta i la col·laboració ciutadana podria arribar a donar els seus fruits per que pague per això. La seua última víctima va ser a finals de juny, quan la xicoteta “Lady” va aparéixer morta prop de la seua colònia amb trets de balins dins del seu cos. “El perill en aquest cas és molt gran, ja que l’autor realitza trets i hi ha la possibilitat que a l’ésser un lloc transitat qualsevol persona, xiquet o mascota puga rebre un impacte, però ni la Policia Local ni l’Ajuntament ni la Guàrdia Civil han fet res per a localitzar al responsable malgrat les denúncies que hem interposat”, expliquen des de Proda.
En paraules de Loles Márquez, fundadora de Proda Vinaròs, “ens trobem davant una situació de total desemparament per part de les autoritats amb el que respecta al maltractament animal. Portem mesos denunciant aquests fets a Guàrdia Civil, Ajuntament i Policia Local i només han dut a terme xicotetes accions que no han aportat res. Els maltractadors i assassins d’animals continuen per Vinaròs. És vergonyós”

Millorar la convivència veïnal
Respecte a la necessitat de millorar la convivència d’aquests gats de carrer i els veïns de l’entorn per a minimitzar les molèsties, Loles assenyala que “hem demanat a l’Ajuntament en moltes ocasions contenidors de reciclatge de vidre que nosaltres mateixos podem reciclar per a crear espais segurs per als gats de les colònies, als quals esterilitzem, desparasitem i controlem. Aquests espais ens ajudarien molt a mantindre un entorn més net, segur i agradable per a aconseguir una bona convivència veïnal. Actualment el que fem és continuar instal·lant casetes i menjadors que des de la protectora construïm i col·loquem per a protegir als gats abandonats”.
I és que, com va dir Gandhi “la grandesa d’una nació i el seu progrés moral poden ser jutjats per la forma en què es tracta als seus animals”. I pel que sembla, amb actes com els de les costes nord i sud, encara ens queda molt per aprendre.

Proda Vinaròs, una labor encomiable
Fundada en 2007, Proda Vinaròs és una protectora que s’ocupa d’oferir una vida millor als gats de carrer i controlar les colònies felines del municipi. Els seus voluntaris i voluntàries gestionen 30 colònies i alimenten a uns 350 gats diàriament en els punts autoritzats. L’entitat té una mitjana de 120 adopcions i 200 esterilitzacions anuals. Tot això és gràcies a una reconeguda gran labor que té com a base inamovible l’amor incondicional pels animals i la investigació incansable de col·laboració ciutadana i d’una administració pública que encara té moltes coses a fer en aquest sentit.
Quan aquesta protectora es va fundar, a Vinaròs no hi havia cap mena de control sobre els gats del carrer, que estaven en un estat de total abandó.
Amb la implicació dels voluntaris i voluntàries de l’associació, a poc a poc es va començar a implantar el mètode CER (Captura, esterilització i retorn). Per a això compten amb diverses gàbies “parany” i utensilis per a agafar als gats amb total protecció i sense que patisquen cap mal, portar-lo al veterinari i, una vegada el gat o gata estiga ja esterilitzat, retornar-lo a la seua colònia perquè puga seguir amb una vida més tranquil·la i saludable. Proda intenta esterilitzar colònies completes, la qual cosa és un treball que pot arribar a durar mesos.