Inici / Reportatges / XXI Festival Internacional de Curtmetratges de Vinaròs Agustí Comes

XXI Festival Internacional de Curtmetratges de Vinaròs Agustí Comes

“Sorda”, el curt guanyador dels premis del jurat i del públic

El curtmetratge murcià “Sorda”, de NexusCreafilms, dirigit per Eva Libertad i Nuria Muñoz i protagonitzat per Miriam Garlo i Pepe Galera, ha sigut el guanyador dels premis del jurat i del públic del XXI Festival Internacional de Curtmetratges de Vinaròs Agustí Comes. És la primera vegada que una mateixa obra guanya els dos premis d’aquest Festival que organitza la Fundació Caixa Vinaròs en col·laboració amb l’Ajuntament.


“Sorda” explica la història d’Ángela, una dona sorda que vol ser mare i a la qual dóna vida l’actriu (sorda en la vida real) Miriam Garlo. Al seu costat, la cinta està protagonitzada també per l’actor Pepe Galera. La història transcorre en una casa d’horta de Molina de Segura (Múrcia), on viu una parella amb el seu hort, el seu galliner i el seu porxo. Un curt que aprofundeix, des de la ficció, en una realitat poc coneguda per a la societat en general, que busca visibilitzar i donar a conéixer les inquietuds de les persones amb problemes auditius.
Les directores Eva Libertad i Nuria Muñoz i l’actriu protagonista d’aquest curt, Miriam Garlo, van estar presents en el lliurament de premis, que va tindre lloc al Vinaròs Arena de la plaça de bous el dissabte a la nit. Tots dos premis estan dotats amb 1.000 euros i escultura de Lukas Ulmi. El premi del jurat va ser donat a conèixer i entregat per la presidenta de la Fundació Caixa Vinaròs, Josefa Gondomar, i el del públic per part del regidor de Cultura, Fernando Juan. L’acte va ser presentat per la periodista Noemí Polls.
Gondomar va dir que “és una satisfacció veure la gran acollida de la gent en aquesta proposta cultural, i és este suport el que ens ajuda a millorar en cada edició. Enguany, com els anteriors, la selecció dels curts ha estat molt ben acollida, i vull destacar l’esforç dels components del jurat, un equip ple de motivació en una tasca totalment altruista”. També va assenyalar que des del Festival “ens satisfà poder donar ressó de produccions que esperem tingun l’èxit i la projecció que es mereixen”.
De la seua banda, el president del jurat, Sergi Martí (director del curtmetratge “La Banyera”, guanyador del premi del públic l’any passat) va destacar de “Sorda” la fotografía, la gran interpretació de Míriam i el guió, que está molt ben explicat i en un ordre correcte, la qual cosa cal valorar, a més de ser una obra que acaba de manera optimista”.

Eva Libertad i Nuria Muñoz van agrair els premis, destacant-ne la qualitat de la resta de finalistes. Libertad va explicar que el curt “naix de la necessitat creativa de compartir amb el públic la nostra vinculació amb la sordera. Míriam i jo som germanes i portem tota la vida compartint un món propi que el forma una identitat oient i una sorda, i hem reflexionat moltes vegades juntes sobre la sordera, i Nuria tenia una tia també sorda amb la que va conviure. Havíem de fer alguna cosa sobre el tema, i al final va ser aquest curt”. També va dir que la idea va sorgir quan Míriam va pensar en ser mare “i un dia em va compartir les seues pors i inquietuds al voltant de la maternitat”. Eva li va demanar llavors a Míriam fer una llista de les pors que li suposarien ser mare. “Em va enviar dos pàgines que em van impressionar, i sobre aquesta llista vam confeccionar el nucli del guió. Així va nèixer el curt, el projecte en el que més ens hem involucrat fins ara”, va indicar. Per últim, va tindre un agraïment per al jurat i especialment a Nati Romeu, coordinadora del festival, i al públic.
De la seua banda, Fernando Juan, com a regidor de Cultura, va agrair al jurat i la organització del festival haver arribat a oferir aquesta gran qualitat.
Recordar que en aquesta edició s’havien presentat 832 obres. Quant a les projeccions dels finalistes, s’ha batut rècord d’espectadors, amb una mitjana de 500 assistents en cada sessió.