Inici / març 2022

Mes: març de 2022

‘Vinaròs Gastronòmic’: la renovada associació d’hostaleria

El regidor d’Interés Turístic i Promoció de la Ciutat, Marc Albella, va presentar dijous al Vinalab la renovada associació d’hostaleria de la localitat, que portarà el nom de “Vinaròs Gastronòmic” i que inicia un nou camí, molt renovada, amb nous reptes i amb molts més associats, un total de 19 establiments, però oberta a tots els que s’hi vulguen sumar. “Podríem dir que és la reinvenció de l’associació d’hostaleria a la nostra ciutat, s’ha obert a tots aquells que estiguen interessats a formar part, amb noves perspectives i adequant-se a les actuals necessitats i objectius que es detecten en el conjunt gastronòmic de la nostra localitat”, va explicar Albella.

Setmana Santa 2022: presentació dels actes

El president de la Federació de Confraries, Marc Méndez Viver, va presentar la programació de la Setmana Santa 2022, que se celebra del 8 al 17 d’abril. Es recupera per fi la normalitat en la celebració dels actes, que serà com en anys anteriors a la pandèmia, i s’han programat totes les processons i els actes tradicionals. Méndez va assenyalar que “per part nostra l’esforç que ha significat reiniciar-Ho tot després de dos anys ha sigut molt, i confiem que tot sortirà bé. Tot comporta preparació i anticipació, i enguany no hem convocat concurs de cartells, que havia de fer-se prèviament, davant la incertesa de fa unes setmanes de poder celebrar la Setmana Santa per la situació sanitària. Han sigut dos anys tristos per la pandèmia a nivell mundial, i esperem passar pàgina com més prompte millor”.

38.295.000€: l’Ajuntament aprova el pressupost 2022

L’Ajuntament de Vinaròs va aprovar dijous 24 de març en un ple extraordinari el pressupost municipal 2022, que ascendeix a 38.295.000 euros (un 4,29% inferior al del passat any, que era de 40 milions). Els comptes van aprovar-se amb els vots a favor de PSPV, Compromís (partits que formen l’equip de govern), a més del suport de l’edil no adscrit, l’abstenció de Ciutadans i TSV i el vot en contra de PP i PVI.

Continuen les aturades del transport

Una sonora protesta pel preu del gasoil es fa notar pels carrers de Vinaròs. Setmana de manifestacions del sector del transport pel preu del carburant.

Continuen les accions de protesta del sector del transport. Divendres 18 de març més de 40 camions van travessar sobre la set de la vesprada la ciutat de Vinaròs, de sud a nord, entrant per l’avinguda de Castelló, en una gran i sonora manifestació. Els camions van copar durant uns minuts viaris tan transitats com les avingudes Pablo Ruiz Picasso i Llibertat, en una marxa lenta en la qual en tot moment els seus conductors no van deixar de fer sonar els clàxons.

El dolçainer Pau Puig, premi ‘Passet a passet’

El músic vinarossenc Pau Puig Olives ha estat guardonat amb el XIII Reconeixement “Passet a Passet”, atorgat durant el XVIII Festival de Colles Passet a Passet, celebrat aquest 5 de març a la ciutat de Cocentaina, sota l’organització de la Colla de Dolçaina i Tabal Mal Passet.

Entrevista: Guillem Segura, triatleta

Als seus 25 anys, Guillem Segura ha participat en competicions d’àmbit nacional i també internacional com l’última Copa d’Europa disputada a Liévin, on va aconseguir la 58ª posició. Sempre amb l’agraïment dels qui li han permès arribar on està, Guillem destaca la constància i el sacrifici que requereix un esport com el triatló.

Els joves emprenedors revitalitzen la gastronomia de Vinaròs

La gastronomia vinarossenca està vivint, just després de l’’annus horribilis’ ocasionat per la pandèmia en tot el sector de la restauració, una de les seues millors èpoques. I és en bona part gràcies a una interessant pedrera de cuiners, artesans i joves emprenedors plens de ganes, creativitat, constància i noves propostes. Un treball que no ha passat desapercebut i ha estat reconegut amb diversos distintius i premis de prestigi.

Al desembre del 2021, els restaurants A Fuego Lento i La Carabassa, obrien camí aconseguint un “solete” de la Guia Repsol cadascun, en reconeixement a l’excel·lent cuina que ofereixen, acompanyada d’una atenció de gran qualitat. Aquesta distinció premia als establiments, com bars, cafeteries, restaurants amb menú de dia o tasques amb una decoració agradable i original, a més d’una proposta culinària creativa.
En el cas de “A fuego lento”, el descriuen a aquesta prestigiosa guia així:
“Un asador argentino en un local con encanto con buena carne preparada a la parrilla que nos recuerdan por que en Argentina el asado es religión. Raciones generosas y vinos interesantes”.
I pel que fa a La Carabassa, el comentari és el següent: “Esta es la prueba de que es posible comer bien, a precios ajustados y con una propuesta original que se basa en el producto, pero dándole una vuelta. Se nota que aman lo que hacen”.

Tres mesos després, aquest mes de març, el restaurant Ruben Miralles també era reconegut amb un sol Repsol per la gran tasca d’un cuiner jove i el seu equip per oferir noves formes a ingredients locals i del territori de llarga tradició. Això és el que diu la guia d’aquest restaurant:
“Rubén Miralles es un joven cocinero que vuelca su creatividad en procurar nuevas formas a ingredientes locales de larga tradición que él contempla como eternos, desde el pato del Delta del Ebro al langostino del mismo Vinaròs, sin olvidar cecinas de Todolella ni quesos y almendras del Maestrat. Nombres familiares que en la ‘Re-evolución’ que proponen sus menús conviven con panipuris, causas limeñas y hummus, pero también con gazpachuelos, suquets, caldos con pilotes y cremaets. Diferentes escalas de un ‘viaje’ de ida y vuelta plenamente armonioso, nada pesado y sí muy entretenido”.

Fa només uns dies, Nou Bar, aconseguia també un important reconeixement, en entrar en la llista d’establiments recomanats de la Guia Repsol per oferir plats que poden arribar a satisfer els paladars més exigents. És molt il·lustratiu el text que es pot veure a la guia sobre aquest establiment:
“Es visita obligada en Vinaròs. Vicent es un chef que descubre un vino y crea un plato. Crea un plato acorde a todos los sentidos que puede ofrecer un caldo de cualquier parte del mundo. Su recomendación clave a la hora de pedir maridaje. Vino de fermentación de Tierra Alta , caldos alemanes, que incluyen por sorpresa una ensencia de “ madres de vino” de 120 años de antigüedad, restos que encontró en un lugar de la casa familiar. De hecho con este plato ganó el último concurso de langostinos de Vinaròs “Llagostí d ‘Or”. En suma, sales del local con la impresión de que cualquiera de sus platos podría satisfacer los paladares más exigentes”.

I si ens en sortim de la restauració, també hi ha reconeixements a la tasca d’un forn de pa vinarossenc i centenari. Sebastià Cervera, del Forn de Pa Ca Massita, era guardonat fa pocs dies amb la Llesca d’Or 2022 al millor forner de tot el territori valencià. Un distintiu a la tasca que, des de la joventut, es fa per seguir amb una tradició familiar aportant nous punts de vista desde la formació.
La Llesca s’atorga anualment a un forn de cada comunitat autònoma. El guardó reconeix la faena ben feta dels forns artesans, el treball i l’esforç. Sebastià és la cinquena generació de forners de Ca Massita i representa el futur de l’ofici.

MARC ALBELLA, regidor d’Interès Turístic i Promoció de la Ciutat

El regidor d’Interès Turístic i Promoció de la Ciutat, Marc Albella, ha mostrat la seua satisfacció per aquests guardons i referències, “que són un reconeixement al treball dur, a la formació i a la nova visió des de la tradició i experiència per oferir nous punts de vista en l’oferta gastronòmica de la nostra ciutat. Treball de llarg recorregut que comença a eclosionar per aportar un aire fresc des dels seus establiments i equips. Un treball que, junt a la resta d’establiments que conformen l’oferta gastronòmica local des de la tradició i el saber fer d’anys d’experiència, comencen a posicionar gastronòmicament la nostra ciutat, allí on sempre hem cregut que hem d’estar. Aquestes distincions posen en valor el treball de molts restaurants i establiments de Vinaròs que s’esforcen cada dia per intentar oferir la millor cuina amb el millor producte de proximitat, sempre acompanyat amb un servei excel·lent, i on l’Ajuntament sempre estarà al seu costat per a la promoció de la gastronomia com a element distintiu”.

Semana Santa de Vinaròs: declarada “Fiesta de Interés Turístico Autonómico”

Comienzo a partir de esta semana mis colaboraciones con nuestra querida Semana Santa de Vinaròs, con el título de “Fiesta de Interés Turístico Autonómico” que conseguimos en el año 2013, tras dos años de preparar toda la documentación y protocolo.

Si bien en años pasados ya he escrito sobre la historia de nuestras 15 cofradías que componen nuestra Semana Santa vinarocense, creo oportuno el recordar de nuevo y poner al corriente si es necesario, la historia de las mismas, acompañadas eso sí, de las imágenes de las mismas y de sus artísticos pasos procesionales, los cuales son todo un orgullo y honor para nuestra ciudad.

En esta semana les presentaremos la primeras cuatro cofradías. “La Oración del Huerto”, “Paso de San Pedro”, “Azotes en la columna” y “Ecce Homo”.

COFRADÍA “ORACION DEL HUERTO” FUNDADA EN EL AÑO 1.958. HERMANO MAYOR D. JUAN EDUARDO ALBIOL VIDAL.

ANTIGÜEDAD = Refundada hace 64 AÑOS……..Su antiguo paso fue destruido en Vinaròs al inicio de la Guerra Civil, un martes 21 de Julio de 1936.

Estandarte: Fondo de raso blanco  bordado en oro y con las imágenes pintadas al óleo de Jesús y del ángel en el escudo central. Se estrenó en 1.962 habiendo sido bordado por las Monjas Clarisas de la Divina Providencia de Vinaròs

Paso: Es  de talla de madera,  y esculpido por el afamado Daniel Chillida de Cervera del Maestre en el año 1.963. Este escultor ha dejado tras de si, una buena escuela de tallistas, los cuales siguen su trayectoria.

Imágenes: El paso está compuesto por la imagen de Jesús arrodillado, frente al cual se encuentra un ángel portando en sus manos el Cáliz, que está consolándole. Estas imágenes fueron realizadas en yeso en un taller de imaginería de Olot, y bendecidas por mossèn Manuel Milián el 8 de Marzo de 1.959. En 1.995 construyeron una nueva estructura metálica, en que las figuras suben y bajan para ser resguardadas.

Comentarios: La Cofradía fue fundada por un grupo de trabajadores de la empresa D.A.S.A. también llamada fábrica FORET de Vinaròs en el año 1.958. La Cofradía fue promovida por D. Eduardo Albiol Ferrer que fue su primer Hermano Mayor. Desde 1.983 su hijo mayor D. Juan Eduardo Albiol Vidal es el Hermano Mayor, siendo el nieto del fundador D. Juan Eduardo Albiol Guimerá secretario de la Cofradía.

Vesta: Túnica y capa blanca, capucha, fajín y botonadura roja, colores de la bandera del destacamento marítimo de Vinaròs.

COFRADÍA “PASO DE SAN PEDRO” FUNDADA EN EL AÑO 1.974. HERMANO MAYOR D. PEDRO DÍAZ MATEO

ANTIGÜEDAD = 48 AÑOS

Estandarte: Color azul y bordado con las llaves de San Pedro portando la inscripción “Cofradía de Pescadores San Pedro”, diseñado por el bien recordado D. Antonio Carbonell en 1.995 el mástil lo confecciono Jean Claude Navarro, lo bordó Carmen Roca y lo confeccionó la modista Lolita Polo ayudada por su sobrina Inma Ramón. Fue bendecido el 29 de Marzo de 1.996 (Viernes de Dolores).

Imagen: La imagen es de fibra de vidrio, material en que hoy en día fabrican las barcas. La realizó el artista Ernesto Carbonell Callau, siendo policromada por Alejandro Aznar Sanroman. Se estrenó en el año 2010. Fue bendecida el 06 de marzo de 2010, por mossen Cristóbal Zurita.

Paso: Portado a hombros, con la imagen de San Pedro encima de la barca. La  peaña es de talla de madera confeccionada por el escultor Ángel Acosta, y bendecida el 19 de abril, Jueves Santo de 1.973 por Mossèn Marcos Gascón, es a modo de un armazón de un barco, y de madera de cedro. El mismo escultor diseñó también la vesta con los colores más atrevidos entonces del resto de las cofradías. Capataz: Gabriel Aulet.

Comentarios: Esta cofradía pertenece a la Cofradía de Pescadores “San Pedro” de Vinaròs, fue fundada como tal, en el año 1.974 siendo parte de sus cofrades pescadores o gente vinculada con el mundo de la mar. Fue portada a hombros por primera vez el Viernes Santo 29 de Marzo de 2002. Detrás del paso va el Cabildo de la “Cofradía de Pescadores San Pedro”.

Vesta: Túnica amarilla con capa y capucha azul y cordón blanco en la cintura.

COFRADÍA “HERMANDAD ESTUDIANTIL DE LOS AZOTES EN LA COLUMNA” FUNDADA EN EL AÑO 1.951. HERMANA MAYOR DÑA. ROSA MARÍA BESALDUCH BORT

ANTIGÜEDAD == Refundada hace 71 AÑOS. Su antiguo paso fue destruido en Vinaròs al inicio de la Guerra Civil, un martes 21 de Julio de 1936. Su nombre era entonces el de “La flagelació”.

Estandarte: Fondo de color negro, bordado con la imagen del cristo en un escudo central y con una corona en su parte superior. Es del año 1982 y lo confecciono la Casa de Ornamentos Litúrgicos Roses de Castellón.

Paso: De talla de madera, el cual fue rectificado en 1.990 por es escultor Josep Sorlí de Cálig, el cual adaptó las tallas de madera al paso.

Imágenes: De talla de madera de Cristo atado en la columna y azotado por el verdugo. Salió por primera vez en el año 1.952.

Comentarios: Esta cofradía fue fundada en el año 1.951. El paso en un principio constaba solamente de la imagen de talla de Jesucristo. Su escultor José María Saumells de Tarragona, consiguió una preciosa y artística talla, quizá de las de más relevantes de nuestra Semana Santa. Su rostro tiene una calidad artística muy importante, así como el resto de la figura. La segunda talla, el verdugo, se incorporó en el año 1.963 y fue esculpida por un discípulo del maestro Saumells.                                

Vesta: Túnica y capa negra con fajín, capucha y botonadura blanca.

COFRADÍA “ECCE HOMO” FUNDADA EN EL AÑO 1.953. HERMANO MAYOR D. FRANCISCO SIMO ROCA.

ANTIGÜEDAD ===Refundada hace  69 AÑOS Su antiguo paso fue destruido en Vinaròs al inicio de la Guerra Civil, un martes 21 de Julio de 1936. 

Estandarte: Cruz de madera a modo de Cruz de Guía, con corona de espinas y con la inscripción de “Ecce Homo”, a la cual se le añade una caña verde atravesada. También tienen un segundo estandarte en el que se ven el símbolo de la Cofradía en el anverso y la Cruz de Guía en el reverso.

Paso: Su primera peaña consta de 1.954 confeccionada por el ebanista vinarocense D. Manuel García Julbe adaptándosele unos ornamentos de marquetería de José Mª Esteller Raga. En 1.967 se estrenó la actual peaña tallada en madera por los Hnos. Aixendri, afincados entonces en Vinaròs.

Imágenes: Cristo atado custodiado por un soldado romano, al modo de un Jesús “Cautivo”, detrás están Pilatos y un esclavo. Fue bendecido el 11/04/1.954 Domingo de Ramos.

Comentarios:  Esta Cofradía fue fundada en 1.953, sus fundadores  fueron los pertenecientes al movimiento de la “Acción Católica” formada después de la guerra civil, y bajo la idea y consejos del que fuera párroco de Vinaròs D. Vicente Enrique y Tarancón, el que más tarde sería un importante cardenal de nuestra Iglesia Católica. Todos sus fundadores fueron hombres y solteros, dando permiso para que entrara uno de casado D. Emilio Arnau. Salió por primera vez en 1.954 solo la imagen del Cristo. Al año siguiente se le añadieron las figuras de Poncio Pilatos, el esclavo negro y el centurión.                                                                             

Vesta: Túnica negra con capa, fajín, capucha y botonadura roja.

DEDICADO A LOS COSTALEROS/AS DE LA SEMANA SANTA FOTO PASO DE CUENCA

Desde hace casi 40 años recibo semanalmente la revista “Vida Nueva”. En su número 3.258 12-18/2/2022 página 6 hay un interesante artículo del Cardenal Arzobispo Emérito de Sevilla Carlos Amigo, el cual, conocedor de la Semana Santa sobre todo la de Andalucía, dedicaba unas hermosas palabras a las cofradías que portan sus pasos al hombro. Por la importancia de su contenido, las recojo y dedico a nuestras cofradías de Vinaròs, las cuales llevan sus pasos al hombro.

(…El Hermano mayor será cuidador, custodio  de todos los hermanos. Los costaleros y costaleras, portadores, anderos y yo por mi cuenta añado “Banceros” como se les llama en mi querida Cuenca, mostrarán las imágenes. Los nazarenos portarán las cruces y mostrarán la penitencia como signo de unión con los sufrimientos de Cristo. Al final,  la Virgen María, Madre y Señora de la Iglesia, reina de la cofradía…)

Semana Santa de Cuenca

Hasta la próxima semana.    

                                                      

Comencen les obres del carrer de Santa Magdalena

Al carrer de Santa Magdalena es van iniciar la setmana passada les obres d’adequació de vial amb la renovació de la xarxa d’abastiment d’aigua potable, que també inclourà la millora de les voreres per oferir una major accessibilitat als veïns. Cal destacar que aquestes obres les assumeix l’empresa FACSA dintre de les seues obligacions contractuals, sense que supose cap despesa per a l’Ajuntament.

Empenta jove reconeguda al sector de la gastronomia de Vinaròs

La gastronomia vinarossenca està vivint, just després de l’’annus horribilis’ ocasionat per la pandèmia en tot el sector de la restauració, una de les seues millors èpoques. I és en bona part gràcies a una interessant pedrera de cuiners, artesans i joves emprenedors plens de ganes, creativitat, constància i noves propostes. Un treball que no ha passat desapercebut i ha estat reconegut amb diversos distintius i premis de prestigi.

El preu del carburant preocupa

La flota pesquera es queda amarrada a port i el transport convoca una vaga per reclamar al Govern que intervinga per aturar l’encariment del preu del combustible

Roman Ivanik: de Vinaròs a Ucrania para luchar por su país

Vuelven a su tierra por voluntad propia para combatir al invasor ruso. Roman Ivanik es uno de ellos. Con 54 años de edad, nació en Ivano-Frankivsk, una importante ciudad cultural y económica de Ucrania occidental, cercana a la frontera con Polonia, pero ha pasado estos últimos años fuera de su país, trabajando en Suecia y España. Residente en Vinaròs, como muchos de sus compatriotas han decidido volver a Ucrania para defender a su patria. El jueves partió en vehículo junto a otros dos ucranianos residentes en Madrid y Alicante para incorporarse en pocos días a una brigada de combate. En su vehículo, llevarán también material sanitario y ropa para repartirlo entre la población.

¿Tienes familia en Ucrania?
Gracias a Dios mi hija reside en Madrid, pero en Ucrania sigue estando mi sobrina, dos primos con hijos y muchos amigos de toda la vida.

¿Por qué decidiste ir a combatir por tu país?
Me enteré por una vecina la mañana del 24 de febrero que los rusos estaban invadiendo y bombardeando Ucrania. Desde entonces no he parado de pensar en que tenía que volver. No puedo dormir tranquilo si no hago todo lo posible, si no aporto mi grano de arena para combatir esta agresión. Me llora el alma y no podría vivir con la conciencia tranquila quedándome en España mientras mis compatriotas están muriendo luchando por la libertad.

¿Qué te dijo tu hija cuando le dijiste que ibas a combatir a Ucrania?
Intentó disuadirme al principio, se enfadó, pero luego lo comprendió y tengo su apoyo. A final de mes es su aniversario, que lo celebramos siempre juntos, pero esta vez no podrá ser.

“Desde que empezó la guerra solo pienso en volver
y defender a mi país”

¿Has dudado en algún momento de esta decisión?
Soy ucraniano y es un orgullo. No tengo miedo por lo que pueda pasarme y no he dudado en ningún momento. Tengo un sentimiento muy interiorizado del deber ante mi país y creo firmemente que tengo que defenderlo contra la agresión rusa. Y como yo hay muchos en mi país que viven fuera y sienten la necesidad de hacer lo mismo y deciden volver.

¿Esperabas el ataque ruso?
No. Sabía que la situación seguía siendo tensa en el Donbass, pero nunca hubiera imaginado una invasión rusa en todo el país, como está siendo. Aun ahora me cuesta creer que se haya llegado a este punto.

Manifestación en Vinaròs el viernes 4

¿Tienes experiencia militar?
Sí, pero hace muchos años que no he cogido un arma, así que cuando llegue la primera semana será de preparación en mi ciudad. Luego, en principio, me incorporaré a una brigada cercana a Kiev para defender la capital, pero es posible que me envíen a cualquier otra zona. Aun no lo sé exactamente.

Tú que estás en contacto a diario con tus compatriotas que residen en Ucrania, ¿creen en una rápida resolución del conflicto o al menos del cese de las hostilidades?
Me dicen que va para largo. Y yo también lo creo. Todos estamos seguros de que vamos a ganar esta guerra, pero me pregunto a qué coste y de qué manera. Están muriendo muchos civiles que hace muy poco vivían una vida tranquila en su pueblo o ciudad, y esta es la gran preocupación de todos.

¿Confías en una posible solución diplomática? ¿Qué te parecen las condiciones que impone Putin para parar la invasión?
Es muy difícil alcanzar un acuerdo en estos puntos que propone el gobierno ruso. Lo que quiere Putin es doblegarnos, imponerse a un país que no es el suyo y que desea tener su propia capacidad y libertad de decisión, sea o no de su agrado. No tiene nada que hacer en Ucrania. No es su país. Creo que este conflicto no tiene marcha atrás ahora que nos han invadido. Putin es peor que Hitler y tengo miedo de que pueda llegar a utilizar las armas nucleares mientras él está escondido y a salvo en un búnker jugando con el futuro de otros.

¿Qué opinas del papel de la Unión Europea y la OTAN en este conflicto?
Yo puedo entender que Europa tenga miedo de que se desate la tercera guerra mundial y, aunque nos apoye en todo, se quede militarmente al margen. Considero muy importante la ayuda humanitaria que nos están brindando los países europeos en todos los sentidos. España, por ejemplo, se ha volcado, y yo lo he vivido porque he estado aquí y ha sido increíble el apoyo y la solidaridad de la gente estas semanas aportando todo lo que pueden para enviarlo a Ucrania. Eso es esencial, y es muy importante que todo el material llegue en condiciones y se creen corredores seguros para que la población que se queda esté abastecida.

¿Qué opinabas del presidente Volodymir Zelensky antes del conflicto y qué opinas ahora de su liderazgo durante el conflicto?
La verdad es que yo no veía a Zelensky como un presidente, tenía dudas, entre otras cosas porque era un actor cómico con poca experiencia política, pero me ha sorprendido de manera positiva su capacidad y liderazgo justo en los peores momentos que un país puede pasar.

Tú has vivido en Ucrania, Suecia y España. Conoces el pensamiento y la forma de vida occidental y la soviética. ¿Eres favorable a que Ucrania entre en la Unión Europea y forme parte de la OTAN?
Sí. Me siento europeo y creo que Ucrania debería formar parte de la Unión Europea e incluso de la OTAN. Siento como si Ucrania quisiera dirigirse hacia una forma de vida más occidental, dentro de una Unión Europea en la que aún no nos aceptan mientras Rusia aprieta todo lo que puede para que seamos sus súbditos. Yo creo firmemente en el potencial de mi país si estamos unidos y remamos todos en una misma dirección y sé que podemos lograrlo.

¿Eres optimista?
Vamos a ganar esta guerra. Lo más doloroso será el coste para nuestra nación, para nuestras familias, pero vamos a salir victoriosos. No van a poder doblegar el sentimiento de un país. Rusia tendrá un ejército mucho más numeroso y con todo el material militar que quieran, pero no tienen nuestra unión, nuestro sentimiento ni nuestra moral. Eso es muy difícil de vencer. Y después de ganar esta guerra, vamos a poner todos los esfuerzos en reconstruir las ciudades y los pueblos que han destrozado y a levantar de nuevo el país. ¡Slava Ukraini!

Slava Ukraini

Vinaròs, un clam contra la guerra i de suport al poble ucranià

Vinaròs va omplir divendres 4 de març la plaça Parroquial en una concentració que va ser un autèntic clam contra la guerra i en solidaritat amb el poble ucraïnés. Famílies senceres de moltes nacionalitats van assistir a aquesta concentració, en la qual Ignasi Gelabert, vinarossenc casat amb la ucraïnesa Irina Yarosh, va llegir un manifest i també van participar amb emotius discursos part dels ciutadans ucraïnesos residents en la localitat (entre ells la pròpia Yarosh, i també Anastasia Yakovchuk, nascuda al nostre país però filla d’ucranians, entre altres). Tots ells van expressar públicament el seu dolor i indignació per la invasió del seu país i les morts de població civil innocent i van explicar alguns dels seus casos de familiars que encara estan a Ucraïna i uns altres que arribaran a Vinaròs pròximament, demanant l’ajuda i solidaritat dels països europeus. La concentració va concloure amb la cançó “Imagine” de John Lennon i un clam unànime de “No a la guerra”.

Aquest és el manifest que es va llegir:

Vinaròs i la seua ciutadania, davant la declaració de guerra de Vladimir Putin i la posterior invasió contra Ucraïna, amb la violació flagrant de tota legalitat internacional, la sobirania nacional d’un estat lliure i sobre tot del principi de Pau humanitària,
MANIFESTEM:
QUE aquesta acció ens involucra a actuar i a intentar frenar aquesta invasió, com front qualsevol altra agressió violenta i il·legal contra el dret de tots els pobles del món a viure en pau i llibertat,
QUE LA POBLACIÓ de Vinaròs s’ofereix a prestar tota l’ajuda i refugi que calgue per donar resposta a la vessant humanitària dels conflictes, atenent en aquesta ocasió a la ciutadania ucraïnesa.
QUE Vinaròs es compromet amb la defensa de la PAU, apostant pel dret internacional i la via diplomàtica en el marc de les Nacions Unides per posar fi a tots els conflictes bel.lics i, ara, a aquesta acció d’un megalòman que ningú de nosaltres pot recolzar.
Per això Vinaròs “Condemna la invasió a Ucraïna, manifesta el seu suport i solidaritat amb la població ucraïnesa, ofereix tota l’ajuda i col·laboració de la seua població i condemna totes i cadascuna de les guerres que al món se produeixen”
Perquè les guerres no les declaren els pobles, les declaren individus per motius que mai son justificables com aquest és el cas d’Ucraïna.
Per això…..
NO A AQUESTA GUERRA!!!!
NO A LES GUERRES!!!!!!

Les primeres famílies de refugiats ucraïnesos arriben a Vinaròs

Moltes són les famílies que tracten de sortir d’Ucraïna fugint de l’horror de la guerra. Els primers refugiats ja han arribat a Vinaròs. Tres d’ells són Oksana (52), Christina (32) i Nikita (14), àvia, mare i fill, que van arribar diumenge passat procedents de Kíev, on residien. El trajecte fins a Espanya ha sigut llarg i difícil. Després de passar dies molt durs a Kíev, on les sirenes sonaven constantment, sentien les bombes de prop i dormien en sòtans, van decidir deixar-ho tot i anar-se’n. “La situació es va convertir en insotenible molt prompte. Així que només vam tancar el pis amb clau i vam marxar amb el mínim dins una motxila”, explica Christina. Des de Kíev van poder arribar a Lviv, ciutat ucraïnesa pròxima a la frontera amb Polònia, on van estar dos dies. Després de poder finalment creuar fins a Polònia, es van dirigir a Hongria i a Budapest van poder aconseguir un bitllet fins a França, i des d’allí van arribar fins a Espanya. El diumenge van arribar a Sant Sebastià, on els va recollir un familiar per a portar-los fins a Vinaròs.
“Vull donar gràcies per la solidaritat i comprensió que han mostrat els ciutadans dels diferents països que hem hagut de creuar en sortir del nostre país. L’ajuda ha sigut màxima en tots els aspectes i gràcies a aquesta solidaritat hem pogut menjar i arribar fins aquí. Estem molt agraïts”, indica Christina.
Ells poden dir que han tingut sort. Tenien un familiar i amics a Vinaròs que han pogut acollir-los. Però arrere han deixat tota una vida, les seues amistats, el treball, el seu entorn i la seua ciutat per a iniciar una nova vida amb un incert futur. Encara commocionats, els nouvinguts tenien aquests dies, com és lògic, molta necessitat de sentir-se segurs i descansar. Tractar de digerir el trauma i normalitzar la situació per a no espantar als seus fills és ara la prioritat d’aquestes famílies ucraïneses.
Confien que la normativa europea permeta un acolliment eficaç i que la burocràcia no siga un impediment perquè tinguen accés a l’educació i l’escolarització dels menors, a la sanitat i, quan es puga, al mercat laboral si tornar a Ucraïna continua sent un impossible a curt i mitjà termini. “No sabem què ens depararà el futur. Voldríem tornar a Ucraïna, però no sabem si la nostra casa estarà en peus i tampoc com podrem guanyar-nos la vida de nou. Ho hem deixat tot, i com nosaltres, molts dels nostres compatriotes. La nostra vida ha canviat d’un dia per a un altre i ara, de moment, només hi ha present, però tenim esperança en el futur”, conclou Christina.

Christina i el seu fill Nikita han arribat des de Kiev a Vinaròs fugint de la guerra

Nou empreses de Vinaròs obtenen el distintiu SICTED i ja en són 23 que tenen aquest segell de compromís turístic

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va entregar dijous 3 de març al Vinalab, juntament amb l’alcalde, Guillem Alsina i el regidor d’Interés Turístic i Promoció de la Ciutat, Marc Albella, els distintius SICTED de compromís de qualitat turística a altres 9 empreses, sent ja un total de 23 les que posseeixen aquest segell de qualitat a la capital del Baix Maestrat.


Albella va recordar que el segell de qualitat SICTED per a les empreses es va començar a implantar a Vinaròs en 2018 i des de llavors en la localitat ja s’han sumat 23 empreses a aquest sistema integral de qualitat turística en destinació.
Per part seua, Alsina va assenyalar que aquest segell de qualitat en la prestació de serveis turístics augmenta la competitivitat de les empreses, creant sinèrgies entre elles i que el projecte “està plenament consolidat a la nostra ciutat, com ho demostra que any rere any s’incorporen noves empreses interessades”. L’alcalde va reconéixer la labor realitzada per aquestes noves 9 empreses que han obtingut la distinció i aquelles que l’han renovada. “Amb aquesta anualitat hem iniciat un nou cicle i ja estem treballant amb 7 noves empreses de la localitat que esperem que puguen ser distingides al desembre”, va concloure.
Colomer, per part seua, va destacar que el sector turístic “cal saber cuidar-lo” i que el programa SICTED “és un dels més valuosos perquè cancel·la la visió amateur del turisme i avança cap a la professionalització, únic camí possible per a ser una destinació respectada i amb capacitat de competir en un mercat cada vegada més complicat”. I va concloure que “aquest distintiu reconeix l’esforç de cada empresa i el seu compromís amb la qualitat en l’atenció al turista”, recordant que poden sumar-se a aquesta iniciativa sectors molt diversos, des d’hotels i agències de viatge, a càmpings, empreses de transport turístic, cases rurals, artesans, comerços turístics, bars, cafeteries, serveis turístics de salut o neteja urbana i llocs d’interés o d’informació a nivell turístic, entre molts altres.

8 de Març: Dia Internacional de la Dona

L’Ajuntament de Vinaròs, amb la col·laboració de les entitats locals, ha preparat una agenda carregada d’actes per a donar més visibilitat a les dones i reivindicar l’important paper que tenen dins de la societat, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona. Les activitats tenen lloc des del 2 de març fins al 19 de maig i inclouen teatre, exposicions, tallers juvenils, dansa, cinema i concerts.

Amb Ucraïna, contra la guerra

Vinaròs clama unànime contra la guerra i recull ajuda humanitària
Arriben a la nostra ciutat les primeres famílies de refugiats
Entrevista: Roman Ivanik, de Vinaròs a Ucraïna per a lluitar pel seu país

Onada de solidaritat ciutadana amb Ucraïna

Surt de Vinaròs periòdica ajuda humanitària en una resposta social aclaparadora

La comarca del Baix Maestrat no és aliena al conflicte bèl·lic originat pel govern de Rússia a Ucraïna i aquests últims dies molts ciutadans de molt diferents nacionalitats han mostrat la seua solidaritat, que va sorgir de manera espontània entre els ciutadans ucraïnesos que resideixen en les nostres poblacions, però que han tingut una resposta global i aclaparadora en gran part de la societat, també de les comarques veïnes de les Terres de l’Ebre.
Degut a l’inici de la invasió s’està recollint material sanitari, medicaments i roba d’abric i de llit, a més d’altres productes de primera necessitat i no peribles, que estan sent transportats de manera periòdica a Ucraïna en diverses furgonetes de ciutadans voluntaris d’aquest país que han sortit i ho continuaran fent en diversos viatges en els pròxims dies des de Vinaròs fins a la frontera ucraïnesa amb Polònia, des d’on es recolliran i es transportaran fins a la ciutat de Lviv. Des d’allí, es repartirà tot el material pels hospitals d’Ucraïna, bases militars del país i llocs on siga requerit per necessitats de la població.


La recollida de material s’està desenvolupant gràcies a la crida per les xarxes socials i el boca a boca. El punt de recollida acordat és una xicoteta botiga de productes dels països de l’est anomenada Baltika, situada al carrer Sant Francesc de Vinaròs, des d’on serà enviat tot el material. En només uns dies s’han recollit ja centenars de quilos de material sanitari, bolquers i roba d’hivern. La resposta ha sigut tal que el local de la botiga s’ha quedat menut i el veí Agustín Forner ha cedit un local per poder guardar les donacions fins que puguen ser enviades en més viatges en els pròxims dies, fins que siga necessari.
Aquesta botiga ha tingut durant tota aquesta setmana un continu tràfec amb persones anant i venint per a donar material. Ciutadans particulars, farmàcies, col·legis…les donacions han sigut molt dispars. L’objectiu és que els civils del país agredit pel Kremlin suporten millor les inclemències del temps i l’escassetat de tot tipus de material sanitari i de primera necessitat.
Altres poblacions arreu d’Espanya s’han mobilitzat de la mateixa forma per a enviar aquest tipus d’ajudes per la via particular de ciutadans ucraïnesos, a més de les oficials enviades pel govern d’Espanya.
A Vinaròs resideixen quasi 300 persones de nacionalitat ucraïnesa.

Entrevista a José Ramón Renovell Renovell

No era en este concierto mi intención el realizar entrevista como hago en varios conciertos a nuestro director pero…Yo no sabía la que le tenía preparada la “Junta Directiva” y ante tal acontecimiento, al finalizar el concierto, tras felicitar a José Ramón, le he pedido que me respondiera a estas breves preguntas.
La verdad es que escuchando los parlamentos, me han venido a la cabeza los momentos en que el llegó a Vinaròs, lo recuerdo perfectamente. Recuerdo la primera “Junta Directiva” con Paco Torres de presidente (1995-2001 y 2002-2005) y me viene a la cabeza que yo también cumplo 40 años colaborando asiduamente con nuestro querido “Diariet” ¡Cómo han pasado los años!

-José Ramón, el programa del concierto ha sido un poco raro, ¿verdad?
. Es cierto. Primero en la primera parte hemos interpretado dos piezas que ya se habían interpretado por nuestra banda, y en la segunda parte nos hemos guardado dos piezas para estrenar en este primer concierto del año. El motivo de que el pasodoble que normalmente abre nuestros conciertos, fuera la penúltima pieza, antes de la interpretación de la apoteósica “The Ghost Ship” de José María Pina, ha sido el poner este pasodoble para refrescar y descomprimir la tensión acumulada en la segunda pieza, y prepararnos para interpretar con toda potencia la pieza final.


-40 años con nosotros con “La Alianza”. ¿A ti que te dice esto?
. Me vienen a la cabeza muchos y gratos recuerdos. Recuerdo a los músicos, entre otros, a Manolo Sabater, Paco Eroles, Limorte, Lucas, Raul… Luego recuerdo como se formó la “Escuela de Música” y comenzó a entrar gente nueva. Esto ha reportado a lo largo de los años una gran cantidad de alumnos, que en estos años nos han dado un muy buen resultado. Recuerdo cuando entró Paco Torres de presidente, antes dependíamos del ayuntamiento. Recuerdo a Palacios que estaba muy involucrado con el mundo de la banda, a todos los presidentes que han ido pasando. Desde esta entrevista que me estas realizando quiero dar las gracias a los profesores, los cuales, día a día y con su trabajo, son los que están formando a todos los alumnos de nuestra escuela, los cuales pasarán después a la banda y pueden conseguir un alto nivel musical.


-¿Estás contento del reconocimiento que te han dado hoy tras 40 años en “La Alianza”?
. Contentísimo, y siguiendo con los recuerdos, pienso con los ocho años que a la vez estuve dirigiendo la “Coral García Julbe” de nuestra ciudad, y más o menos en esta época se gestó el conocer a la que es mi esposa Ángela la cual cantaba en la coral. Realmente este fue el “empujón final”. Yo de este reconocimiento no sabía nada como tú. También estoy muy contento porque se han desplazado exprofeso para el concierto mi hermana y mi cuñado. Para finalizar te diré, que realmente ha sido un acto muy bonito y emocionante del cual siempre me recordaré.
Pues por mi parte, te agradezco estas respuestas, así como las atenciones que has tenido conmigo todos estos años. Te deseo todo lo mejor tanto para ti como para tu familia, y por cierto, que sigas muchos y muchos años más en nuestra querida “Alianza”.

La pesca en febrero

Barcos arrastreros atracando a lonja tras la jornada laboral

Aguas variables del imprevisible invierno

Comenzó la semana con una mar aireada por el mistral. Luego amainó y ya pudo faenar toda la flota. Las capturas resultaron flojas. Y las cotizaciones se mantenían con unos valores bastante estables.
La pesca de arrastre, los bous no perdieron día de trabajo, para subastar buena variedad de pescados y mariscos, como langostino, gamba, calamar, pescadilla, pez de S. Pedro, salmonete, gallo, rape, caracol, peluda, galera, móllera, pulpo blanco, raya, canana y morrallas.
El cerco, comenzó con escaso peix blau. El lunes sólo una traíña pilló 50 cajas (8 kg/caja) de boquerón. El martes sopló el noroeste nocturno. El miércoles, tres barcas desembarcaron 100 cajas de seitó y 50 de sardina. Y el jueves, nueve llums llevaron 1.000 de ‘oro azul’ y 500 de sardina. Procedían; 2 de Vinaròs, 1 de Burriana y 1 de Castellón.
Los artes menores, las barquitas trasmalleras calaron las redes a medias a causa del vendaval de mestral. Tres lo hicieron a la sepia. Una al pagel. Tres al lenguado y rombo. Y una a la langosta y cabracho.
El palangrillo costero, una embarcación operó con este arte de anzuelos para llevar dorada, pargo y sargo. Y la recolecta de pulpo roquero con cadufo, una barca vendió pocas piezas de 1 a 3 kg.

Contaminaciones del transporte marítimo

La industria transportista marítima, tanto la que lleva mercancías y graneles, como la que embarca a pasajeros y cruceristas, etc, es una de las mayores contaminadoras del mundo y depende en gran medida del gasóleo. La UE está obligando a estos buques a reducir la huella de carbono. Ahora algunas navieras han cambiado su propulsión al Gas Natural Licuado, para representar últimamente el 6% y se espera que en el 2030 sea el 23%. Esta solución menos contaminante de emisiones de CO2 a la atmósfera no es la más sostenible, puesto que los dos combustibles son fósiles. Hay alternativas ecológicas o verdes, pero aún son caras, como las basadas en el hidrógeno, que genera energía mediante distintos tipos de pirolisis, pero de momento este combustible en estado gaseoso ocupa un gran volumen para llevarlo a bordo, y los técnicos, científicos o químicos están trabajando en adaptarlo mejor.

Aprovat el Reglament Orgànic Municipal i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

L’Ajuntament de Vinaròs va aprovar després de dues hores de debat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu implantar formes de desplaçament més sostenibles en l’espai urbà, reduint el consum energètic i les emissions contaminants, i aconseguint al mateix temps garantir la qualitat de vida de la ciutadania.

Gest solidari de Vinaròs amb Ucraïna

La façana de l’Ajuntament de Vinaròs i la font de la plaça Jovellar llueixen els colors d’Ucraïna. L’alcalde, Guillem Alsina, ha indicat que “és un petit gestper mostrar el nostre suport a tota la seva gent i dir ben clar NO A LA GUERRA”

Amb segell europeu

Projecte de la passarel·la i regeneració de la desembocadura del Cervol

Hi ha a Vinaròs diferents projectes executats i altres en tràmit que han estat finançats en bona part pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Uns fons que tenen l’objectiu d’enfortir la cohesió socioeconòmica dins la Unió Europea, fent les poblacions més competitives, a través de la innovació i la digitalització, més ecològiques, més conectades, millorant la mobilitat, més socials i més properes als ciutadans. A Vinaròs, la majoria d’aquests projectes formen part de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), que suposarà una inversió total de 10 milions d’euros a la nostra ciutat, finançats al 50% pels FEDER i pel propi ajuntament. Vinaròs ha justificat ja 1.255.633,97 € euros en projectes executats i ha rebut del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ingressos per valor de 473.358,93 €.

Un dels projectes en execució amb segell europeu és “Vinaròs Ciutat Intel·ligent”, que té com a principals objectius millorar la gestió dels serveis urbans, facilitar a la ciutadania l’accés a la informació, la utilització dels serveis públics i les relacions amb l’administració i promoure l’ús de les TIC i la formació per a reduir la bretxa digital. En el marc del projecte s’han realitzat diferents accions com la implantació de l’administració electrònica, la connexió mitjançant una xarxa de fibra òptica de totes les seus municipals, la implantació d’un sistema de ciberseguretat, la instal·lació de punts Wi-Fi en edificis municipals, la renovació d’equips informàtics, la implantació d’un sistema de videovigilància centralitzat en la Policia Local, la renovació de les webs municipal i de turisme, el desenvolupament d’una app municipal i la realització d’accions formatives per al foment de la innovació i la competitivitat empresarial. Les accions ja executades sumen un import de 477.453,96 €, és a dir, el 50% del projecte, i actualment estan en execució o a punt d’adjudicar-se operacions per valor de 342.221,24 €, el 35% del total. Al llarg d’enguany i del següent, d’acord amb el planificat, es contractarà i executarà el 15% restant.
D’altra banda, també s’ha desenvolupat l’estratègia d’Eficiència Energètica, amb la realització d’auditories energètiques en tots els edificis municipals amb un cost de 21.659€, que estan servint de punt de partida a la implantació de mesures d’eficiència energètica i foment de l’ús d’energies renovables en equipaments i infraestructures públiques.
Una altra línia d’actuació ha sigut la rehabilitació d’espais urbans degradats, amb especial atenció al nucli antic de la ciutat, on s’ha remodelat la plaça de l’antic Convent de Sant Francesc, mentre que en la plaça de Sant Antoni s’ha procedit a la renovació de tot el seu paviment, que estava deteriorat. També s’ha actuat regenerant la zona verda situada al costat del carrer Camaraes i derrocant tres blocs de casetes al costat del port, que al costat de l’adequació de la zona, l’ha dotada d’una gran amplitud, permetent obrir la plaça Primer de Maig a la zona portuària.

Wifi pública i canvi del paviment de la plaça de Sant Antoni


I cal recordar que la capella de Santa Victòria de Vinaròs va concloure la seua restauració l’abril del 2020. Les obres van comptar amb un pressupost de 208.696€ dels quals el fons FEDER va aportar la quantitat de 86.000€. Aquestes obres van suposar, a més de la rehabilitació interior d’aquest emblemàtic edifici annex a l’auditori, el descobriment de les pintures fingides de la seua façana, que també han sigut posades en valor.
Altres actuacions que estan pendents i que també són finançades per fons europeus són les següents:

Projecte de la passarel·la i regeneració de la desembocadura del Cervol

Passarel·la i regeneració de la desembocadura del Cervol
L’Ajuntament de Vinaròs va adjudicar recentment el contracte per a la redacció del projecte d’execució i la construcció de la passarel·la de ciclovianants sobre el riu Cervol a la UTE Levantina Ingeniería y Construcciones S.A i Pantallax SL per un import d’1.559.250 euros, IVA inclòs. S’ha redactat ja el Projecte Bàsic, que ha servit per a sol·licitar la concessió administrativa a Costes, ja que la futura passarel·la se situarà en zona de domini públic marítim terrestre. La previsió és que les obres s’inicien enguany, en estar el consistori a l’espera de la resposta positiva a la citada sol·licitud de concessió.
Aquesta passarel·la connectarà el nucli urbà a través del passeig de Fora del Forat, la continuació del passeig marítim, amb la costa turística nord de la localitat.
Tindrà una amplària de cinc metres per on discorreran dos carrils, un per als vianants i un altre destinat exclusivament a bicicletes i en el projecte s’inclou la millora de l’entorn del marge esquerre del riu Cervol. Així, en una superfície total de 9.150 metres quadrats, es crearà un bosc mediterrani, amb la plantació de pins i altres espècies autòctones, que donarà continuïtat al paisatge del bosc mediterrani ja existent en el passeig de Fora del Forat.

Via litoral- Costa sud. La segona fase d’actuacions se centrarà a la zona de Cala Puntal

Via litoral – Costa Sud
El Projecte de la Via Litoral – Costa Sud constitueix la segona fase d’actuacions en aquesta zona de la costa i se centra en la cala Puntal, on actualment és impossible recórrer la costa passejant al costat de la mar. La passarel·la del riu Cervol, juntament amb el projecte de la Via Litoral permetrà connectar pràcticament la costa de Vinaròs, des d’Aiguadoliva fins a Saldonar, per la vora de la mar sense interrupció del trànsit rodat. En total, quasi 6Km perquè la gent puga caminar, anar amb bici i gaudir de l’esport. Té un pressupost de 670.000 euros, i actualment s’està en fase de redacció de tota la documentació i informes necessària per a realitzar la sol·licitud a Costas de la concessió dels trams que es troben situats més pròxims a la mar i són de la seua competència.
Centre d’inspiració turística
Les obres de la primera fase de remodelació de l’edifici conegut com la Cotxera de Batet, enfront del passeig marítim, estan ja concloses i serviran per a situar en aquest immoble el centre d’inspiració turística. Aquesta obra també és finançada per fons europeus i inclosa en el EDUSI, sent el pressupost d’execució total de l’obra de 495.000€. Ara s’ha iniciat la redacció del projecte de la segona fase, que permetrà donar l’ús específic de Centre d’Inspiració Turística, per al qual es destinarà una partida d’uns 250.000€.

El centre d’inspiració turística, a l’immoble de la Cotxera de Batet

Centre Social
Un altre dels projectes lligats als fons FEDER és el del nou Centre Social. Serà un centre multifuncional que aprofitarà l’estructura de l’actual Centre Municipal de la Tercera Edat per a construir dues plantes més i poder acollir tots els serveis que se situaran. En aquest cas el projecte del Centre Social compta amb un pressupost de més de 3,2 milions d’euros, IVA inclòs, per a la redacció del projecte i l’execució de les obres. L’objectiu és albergar en un mateix espai les oficines dels Serveis Municipals, el Centre de la Dona, el Centre Integrat per a Majors, l’Escola de Persones Adultes i les regidories de Joventut i Educació, així com també les associacions locals.

Formació per a la reducció de la bretxa digital i millores en la gestió
Al llarg de 2022 i 2023 es realitzaran en el Vinalab diferents programes de formació per a la reducció de la bretxa digital i per a millorar la competitivitat empresarial. Actualment s’estan implantat diferents aplicacions per a millorar la gestió municipal (comptabilitat, gestió patrimonial i recursos humans) i estan previstes accions per a continuar impulsant la digitalització dels serveis municipals (arxiu, planejament urbanístic i gestió d’infraestructures)

Centre Social. Es farà en dos plantes superiors sobre el Centre Municipal de la Tercera Edat

Laboratori Social
Un altre dels projectes finançats amb fons europeus és la creació del Laboratori Social conjunt amb la veïna localitat de Benicarló. Aquest laboratori social tindrà unes característiques pròpies que el diferencien dels de la resta de la Comunitat, prioritzant la intervenció de la infància i adolescència reforçant el treball que realitza a la comarca la Coordinadora del Menor, així com l’envelliment actiu amb una perspectiva de gènere transversal a totes les línies, sense oblidar el disseny i propostes innovadores en el camp de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

PMUS i altres Plans
L’Ajuntament de Vinaròs ha contractat la redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) del municipi, el qual s’inclourà en l’objectiu temàtic 4, que pretén afavorir el passe a una economia de baix nivell de carboni en tots els sectors. Amb el mateix objectiu, es pretén sol·licitar la subvenció d’actuacions derivades de l’aplicació del PMUS, com la millora de la xarxa de carril-bici, la millora i potenciació dels espais de connexió intermodal (transport públic – transport no motoritzat – transport motoritzat), etc.
A més, s’ha redactat l’Estudi d’Inundabilitat del nucli urbà, que està pendent d’aprovació, el Pla Estratègic de la ciutat de Vinaròs i estan en procés de redacció el Pla de Regeneració Urbana de Vinaròs i un Pla Especial de Protecció del Centre històric de Vinaròs.
El termini per a certificar les obres de la EDUSI ha sigut oficialment ampliat fins al 31 de desembre de 2023.

La Unitat Canina de la Policia Local de Vinaròs ja ha alçat 156 propostes de sanció

La Policia Local de Vinaròs treballa en molts diferents aspectes, però des de tots ells amb l’objectiu de vetlar per la seguretat de tots. A finals d’abril del 2021 el cos va incorporar una gran novetat: la Unitat Canina, amb dos gossos, Neo i Lima ( i els seus respectius guies) entrenats per a lluitar contra el delicte i amb un olfacte que els fa arribar a llocs que mai un humà podria aconseguir. Des de la seua creació aquesta unitat ha demostrat la seua eficàcia en assumptes que preocupen els veïns i veïnes de la nostra ciutat, com el tràfic de drogues als parcs i jardins, així com en les proximitats dels centres escolars i educatius de la ciutat. A més ha resultat molt eficaç en altres tipus d’actuacions policials, principalment de caràcter preventiu.

La presentació de la Unitat Canina, a finals d’abril de l’any passat, amb el regidor de Recursos Humans, Fernando Juan, l’intendent jefe Juanma Domènech, el primer tinent d’alcalde i llavors regidor de Governació, Marc Albella i els dos agents guies, Vicent García i Santiago Pérez, amb Lima i Neo

En aquest temps, menys d’un any, gràcies a aquesta unitat s’han alçat un total de 156 propostes de sanció per infracció a la Llei orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana quant al consum i tinença de substàncies estupefaents en la via pública, la qual cosa ha suposat un increment molt significatiu respecte de les que habitualment realitzava la Policia Local de Vinaròs, demostrant la gran eficàcia dels cans en les labors de detecció de drogues.
De les 156 actes indicades, 31 d’elles han sigut realitzades a menors d’edat, un increment del 620% respecte a l’any anterior. Així mateix, en compliment del Protocol Policial d’Intervenció amb Menors després d’infracció a la Llei orgànica 4/2015 per consum de drogues en via pública, a fi de vetlar pel primordial interés del menor, s’ha aconseguit que es puga portar un major control i seguiment dels menors al costat de les seues famílies a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) dels Serveis Socials del Ajuntament de Vinaròs, amb l’objectiu de prevaldre sempre la via reeducadora a la sancionadora.
La unitat canina ha col·laborat estretament des de la seua creació en dues detencions per suposats delictes contra la Salut Pública, intensificant cada vegada més el treball de la Policia Local feia aquesta línia, no sols ja el control de la tinença i consum de drogues, sinó també amb l’objectiu de minimitzar la venda de droga als nostres carrers.

Lima (pastor alemany negre) i Neo (pastor belga malinois) són propietat de dos agents amb la corresponent formació com a guies canins al centre d’ensinistrament Canis-Land España de Múrcia

Lima i Neo, dos agents ja imprescindibles
Des de la creació de la unitat canina de la Policia Local de Vinaròs el 28 d’abril de 2021, els cans Lima (pastor alemany) i Neo (pastor belga malinois), han desenvolupat les seues funcions en múltiples facetes, malgrat estar en procés de formació en els seus inicis. En aquest cas, cal destacar especialment Lima, que tenia llavors tan sols 5 mesos d’edat i començava la fase de formació en via pública, ha complit amb escreix tots els objectius que els seus guies canins s’havien plantejat a l’inici de la creació de la unitat.
Les seues funcions van des de la presència i control en prevenció del consum i tinença de substàncies estupefaents en els instituts, parcs i jardins, així com en aquells llocs on es reben queixes veïnals pel consum d’aquestes substàncies. D’altra banda, la unitat també dóna suport a la resta d’unitats en controls de vehicles, zones d’oci i establiments públics.
Lima i Neo s’han fet imprescindibles i ja són una part essencial de la Policia Local de Vinaròs.
L’alcalde i responsable de Governació, Guillem Alsina, ha agraït el treball dels ensinistradors Vicent García i Santiago Pérez per fer possible la creació de la unitat canina, que ofereix un important suport als agents en les tasques de detecció d’estupefaents amb l’objectiu de previndre el seu consum, especialment entre els menors.

Ús pedagògic i social
A més de les seues funcions en tasques de localització i de seguretat, els gossos de les unitats canines poden realitzar exhibicions de la seua manera de treballar en centres escolars, de la tercera edat, amb joves en risc d’exclusió social, esdeveniments, etc. Activitats de caràcter socioeducatiu que a la gent agraden perquè donen encara més proximitat al cos policial com a primer contacte amb la ciutadania. A les passades festes de Sant Joan i Sant Pere, ja es va poder constatar l’èxit de les jornades de portes obertes de la Policia Local i l’espectacle que va suposar tindre entre el públic la exhibició dels gossos policia de diferents ciutats, entre elles Vinaròs. I és que, a més de les seues funcions genèriques de Policia Local, i les específiques com a patrulla canina aquestes unitats poden involucrar-se també en projectes educatius o d’integració amb col·lectius de diferent tipus, així com en el món escolar i juvenil.

Exhibició
El passat dia 23 de juny en la Jornada de Portes Obertes de la Policia Local, i dins del marc de la Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere, Lima, Neo i els seus agents guies i ensinistradors van protagonitzar una jornada molt especial on tothom va poder veure la seua manera de treballar i també la d’altres dels seus companys canins d’altres policies locals com les de Benicarló o Amposta, que també tenen unitats específiques.

Va ser una bona i simpàtica manera de veure’ls en acció i es van endur molts aplaudiments del públic assistent.