Inici / Reportatges / L’OVNI de 1983

L’OVNI de 1983

Va ser vist a Vinaròs, l’assumpte va arribar a la Mesa del Congrés i es va desclassificar al gener de 1996

El 10 de gener de l’any 1996 va ser desclassificat tot un clàssic dels expedient X del país que va ser vist des de la nostra ciutat: l’OVNI de 1983. L’objecte volador va ser vist el 12 de juliol d’aquest any per ciutadà francès resident a Vinaròs que el va descriure com un objecte de característiques “insòlites”. El 13 de juliol, aquest ciutadà va donar part a la Policia Local de Vinaròs, que per la seva part va elaborar un informe i el va remetre a la Tercera Regió Aèria.

Es va donar la circumstància que l’objecte descrit pel veí francés va ser vist també el mateix dia i a la mateixa hora per una formació d’avions Phantom de la Base Aèria de Torrejón, pel controlador de la mateixa base, per dos avions d’Ibèria i per un de la ESAF. Ni els radars de Madrid Control ni els del Sistema de Defensa Aèria el van detectar.

L’assumpte va arribar fins i tot a la Mesa del Congrés, però 13 anys després, al gener de 1996, l’Exèrcit de l’Aire el va desclassificar.

El dia 12 de juliol de 1983 a les 22.25 hores, un ciutadà francès de 45 anys va divisar des de la terrassa d’un setè pis de Vinaròs un objecte volador no identificat en direcció nord-est, al voltant de les muntanyes que hi ha entre Xert i Morella. El testimoni va agafar uns prismàtics de precisió que tenia i el va observar durant més d’un minut. L’objecte havia deixat darrera seu una estela luminosa en forma d’espiral. Això va ser el que el ciutadà francès, que es trobava en aquest moment acompanyat de la seva esposa i la seva filla, va explicar l’endemà a la Policia Local de Vinaròs. En aquestes dependències, va dibuixar l’objecte i la seia estela.

La policia local va redactar un informe detallat que va enviar a la Tercera Regió Aèria, que al seu torn el va remetre al coronel cap del Sector Aeri de València per a iniciar una investigació. La resposta a aquest escrit, del dia 7 d’agost de 1983, des del Sector Aeri, especifica al general en cap que, posats en contacte amb l’Ajuntament de Vinaròs, la família testimoni del succés ja havia tornat a França. Dels fets no se’n va saber res més fins que el diputat del Grup Parlamentari Popular, Gabriel Elorriaga, va preguntar en la Mesa del Congrés quina documentació oficial hi havia sobre aquest albirament, quines reaccions s’havien produït per part dels sistemes de control i si era suficient i adequat el control aeri existent per a evitar una violació de l’espai aeri espanyol. A partir d’aquest moment es van començar a elaborar diferents informes.

L’informe de la Torre de Control de Torrejón incloia que a les 20.15 hores del dia 12 de juliol, a l’altura de Daganzo i d’est a oest es va observar un objecte que volava a molta altitud, similar a un coet, i que deixava un llarga estela lluminosa. En principi, dicta l’informe, semblava un avió, ja que estava en el crepuscle i la seva estela podria ser el reflex del sol a causa de la seva altitud. Instants després, Madrid Control va comunicar a la Torre de Torrejón que alguns avions havien vist el mateix objecte. Un altre informe, el que va formular un capità d’aviació que va observar el fenòmen en ple vol, indicava que va veure l’objecte “efectuant un viratge molt fort però d’un radi molt petit i va començar a pujar amb un gran angle i molt règim d’ascens, produint la sensació que es tractava d’un avió que iniciava un combat, encara que la estela era molt lluminosa i cònica, amb perfils molt definits”.

El Comandament Aeri de Combat (MACOM) va emetre un informe que responia a les preguntes formulades per Elorriaga. En ell es reconeixia que el 12 de juliol una formació d’avions Phantom de la base de Torrejón, el controlador de la base, dos avions d’Ibèria i un de ESAF van divisar aquest objecte. L’informe també assenyala que ni els radars de Madrid Control ni els del Sistema de Defensa Aèria el van detectar i que “volava a uns 60.000 peus d’altura i a una velocitat de 2 a 3 vegades la del so”. L’informe determinava que “com que les pantalles de radar civils i militars no van tenir contacte amb l’objecte, que la seva velocitat era tan superior als nostres avions de combat i que l’observació visual va durar aproximadament un minut, no es van poder prendre accions per a la seva identificació”. Segons el MACOM hi havia dues explicacions del fet observat: “que fora un meteorit que va penetrar en l’atmosfera i es va desintegrar o que fossin restes d’algun objecte espacial”.

El 10 de gener de 1996 el cas va quedar definitivament desclassificat al “no apreciar-se aspectes que facin aconsellable mantenir la seva condició de matèria classificada”.