Inici / Reportatges / Una dècada d’horts urbans

Una dècada d’horts urbans

L’Ajuntament de Vinaròs va posar en marxa l’any 2012 els denominats horts solidaris, socials o urbans, i enguany es compleix una dècada d’aquesta exitosa iniciativa. Els primers horts, un total de 23, estaven situats en el Pou de Mangrano. Actualment hi ha adjudicades un total de 177 parcel·les en dos entorns. Vinaròs s’ha convertit en aquest temps en la ciutat amb l’oferta d’horts socials més àmplia de la província i en referent en el desenvolupament d’aquesta iniciativa que tan bon acolliment ha tingut entre la ciutadania des d’un principi.

La proposta inicial sorgida al 2012 estava pensada per als aturats, jubilats i prejubilats majors de 60 anys, que tenien per primera vegada a la seua disposició de manera gratuïta, durant un màxim de 4 anys, parcel·les de 50 metres quadrats amb accés a aigua on poder cultivar qualsevol varietat agrícola. En noves adjudicacions amb el pas del temps, les condicions han anat canviant i, amb la disposició de més parcel·les cultivables, s’ha obert a ciutadans en general, col·legis i entitats i associacions del municipi.
Les primeres 23 parcel·les habilitades pel consistori per a tal fi van ser adjudicades al setembre de 2012 en els terrenys situats entorn de l’antic Pou de Mangrano. No obstant això, davant la gran demanda existent, l’Ajuntament de Vinaròs es va disposar a ampliar l’oferta tan sols tres mesos més tard, i va anunciar al novembre d’aquell mateix any que realitzaria fins a un total de 75 parcel·les en oferta respecte a les 23 inicialment previstes. Aquest increment va ser realitat a la finca del Pou de Mangrano, on es va passar de 23 a 35 parcel·les, i al fet que es va habilitar una nova finca en l’avinguda Joan XXIII (al costat de l’IES Leopoldo Querol), amb 40 noves parcel·les més. Al febrer de 2013, el llavors alcalde, Juan Bautista Juan, i l’edil d’ocupació, Juan Amat, realitzaven el lliurament a aquests nous usuaris d’horts socials. Malgrat aquest increment d’oferta, continuava havent-hi llista d’espera d’usuaris interessats. El mes de maig, l’edil d’Ocupació, Juan Amat, tornava a informar d’una segona ampliació d’aquesta oferta de parcel·les de cultiu, amb 40 nous horts en la zona de l’avinguda Joan XXIII. Les claus als nous usuaris van ser entregades als nous usuaris al novembre de 2013.


L’any 2014 l’equip de govern va realitzar un nou esforç per a ampliar l’oferta d’horts i acabar amb la llista d’espera existent, i a l’agost era una realitat i es va fer lliurament de la tercera ampliació de la qual era ja una iniciativa plenament consolidada a la ciutat.
Aquesta tercera ampliació va ser materialitzada a la finca de Joan XXIII, habilitant-se 70 horts solidaris nous.
Amb el canvi de govern, l’any 2015 els horts solidaris també van patir canvis significatius i no es va executar la possibilitat de pròrroga de dos anys en la concessió. Es va apostar llavors per una reorganització i noves normes per a tornar a adjudicar-los. Es van imposar condicions de manteniment, per a evitar que hi haguera parcel·les en estat d’abandó, de foment de l’agricultura ecològica (mitjançant xarrades i demostracions per als usuaris) i control d’ús de productes químics i fitosanitaris. A més, a part de jubilats i pensionistes o veïns en desocupació, també podien accedir a parcel·les institucions, entitats o associacions sense ànim de lucre i veïns en general si quedava alguna parcel·la vacant. Diverses associacions i entitats van mostrar el seu interés des del primer moment, i també els centres educatius.
L’Ajuntament de Vinaròs va realitzar la nova adjudicació dels horts solidaris situats en l’avinguda Joan XXIII per sorteig públic a l’auditori municipal. D’ells, 9 es destinaven a entitats socials, com Càritas, Cocemfe, Afaniad, Per més vida o Rescata2.
Malgrat un inici vacil·lant d’aquesta nova adjudicació, amb algunes queixes dels antics usuaris, a poc a poc la iniciativa va tornar a quallar i va haver-hi una quarta ampliació de 30 noves parcel·les. L’any 2018 es va iniciar un projecte pilot en agrocompostatge emmarcat en un projecte de col·laboració entre la Conselleria i la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Es tractava d’una compostadora gràcies a la qual les restes orgàniques e els horts podrien ser reutilitzades. L’any 2019, l’Ajuntament de Vinaròs, a través de la regidoria d’Agricultura i Medi Ambient, va decidir de nou emprendre una nova campanya de creació d’horts urbans solidaris, la cinquena ja, davant la incessant demanda de la ciutadania interessada a tindre un espai on desenvolupar les seues habilitats amb l’agricultura. Al juny de 2021, després de publicar-se en el BOP de novembre de 2020 les noves bases d’adjudicació i el nou règim d’ús dels horts, la regidoria d’Agricultura, va adjudicar fins a l’any 2025 tots els horts urbans disponibles, un total de 177 (142 en l’avinguda de Joan XXIII i 35 al Pou de Mangrano).


L’Ajuntament va procedir també a reparcelar els terrenys i va instal·lar noves tanques delimitadores de cada fase d’aquest gran espai, a més de reservar una zona perquè els usuaris pogueren realitzar compostatge.
Els usuaris que poden cultivar aquests horts socials fins a 2025 són en la seua majoria ciutadans a nivell individual, i també entitats, col·legis i associacions com Càritas, l’IES Leopoldo Querol i el Taller d’Ocupació Et Formem, que a més ha fet tasques de millora dels horts amb la creació d’una zona enjardinada que ofereix un espai més agradable als usuaris.