Inici / Reportatges / Vinaròs inicia les gestions per recuperar les arquitectures fingides en 58 habitatges del seu centre històric

Vinaròs inicia les gestions per recuperar les arquitectures fingides en 58 habitatges del seu centre històric

Hi ha un patrimoni ocult a les façanes del centre històric de Vinaròs. Un tresor cultural que, de fer-se aflorar, significaria situar-nos com la ciutat amb més pintures policromades a edificis, darrere la monumental Toledo. Un valor afegit que seria important també en l’àmbit turístic. L’Ajuntament ja ha iniciat les gestions per aconseguir finançar aquestes actuacions de rehabilitació, que es farien, en primer lloc, en edificis públics com l’auditori, que ja compta amb un pressupost estimat. Pèro la intenció és que es puguen fer també a les façanes de vivendes privades on se sap que existeixen aquestes arquitectures fingides. Els estudis confirmen que hi ha 58 habitatges a tot el centre que les contenen.

La façana de la capella de Santa Victòria i la de l’església Arxiprestal, dos exemples de recuperació del patrimoni d’arquitectures fingides

Després de la rehabilitació de les arquitectures fingides de l’església Arxiprestal, actuació que està a punt de concloure, Vinaròs està disposada a recuperar les pintures policromades detectades després de les cates realitzades en el seu centre històric, en un total de 58 habitatges privats i edificis públics. El primer tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni, Marc Albella, es va reunir dilluns amb el subdirector general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Antonio Bravo, per a avaluar les possibles formes de finançament que permeten descobrir i rehabilitar les pintures policromades de la façana de l’auditori municipal i dels edificis del centre històric com a recurs cultural i turístic.
Quant a l’auditori municipal, antic convent de Sant Agustí, ja s’han tret a la llum les pintures de la façana del carrer de Santa Rita i la intenció de l’equip de govern és ara recuperar les existents en el costat de l’edifici que dóna a la plaça de Sant Agustí per a descobrir les pintures policromades que també es conserven.
Albella va explicar que “segons els estudis realitzats a Vinaròs es conserven 58 pintures policromades a les façanes dels edificis del centre històric, un patrimoni sol superat en tota Espanya per Toledo, fet que demostra la gran importància que té”. El regidor insistia que cal traure a la llum aquest patrimoni únic per a garantir la seua preservació, al mateix temps que pot suposar un nou atractiu turístic per al municipi.
Igual que les pintures dels murs exteriors de l’Església Arxiprestal, aquestes pintures datarien del segle XVIII i segons els experts, els autors podrien ser els pintors descendents dels italians que van pintar L’Escorial i que, després de sortir de Madrid es van instal·lar per la zona de la Comunitat Valenciana i no van tornar a Itàlia.

L’auditori municipal ja té un pressupost estimat per recuperar les pintures fingides de la seva façana. Ara cal acordar la manera de finançar-ho.

Finançament
En aquest moment, va dir, “es tracta d’estudiar possibles formes de finançament i les ajudes per a descobrir les pintures policromades, també les que hi ha situades en les façanes privades, on també caldrà arribar a acords amb els propietaris per a executar els treballs”.
L’ajuntament ja disposa del pressupost per a recuperar les arquitectures fingides de la façana de l’auditori municipal, que ascendiria a uns 175.000 euros. Quant a la manera de finançar-ho, Albella va assenyalar que la direcció general de Patrimoni “disposa de línies de subvencions d’uns 40.000 euros anuals, i aquesta és una de les formes que veiem possible optar per a anar recuperant aquestes pintures en la façana de l’auditori, encara que també podem valorar realitzar-ho tot d’una vegada depenent de la disponibilitat pressupostària de l’Ajuntament en pròxims exercicis”. Quant a la recuperació de la resta d’arquitectures fingides en façanes d’habitatges privats, Albella va dir que ”és una mica més complex de concretar i ens hem emplaçat a pròximes reunions per a continuar treballant-ho amb tranquil·litat i veure les opcions existents”.

La Casa de la Vila és un altre dels edificis públics que té pintures fingides ocultes als seus murs

Investigació de possibles irregularitats
D’altra banda, durant la reunió també es va parlar dels treballs de conservació que es duen a terme a l’església arxiprestal i de la investigació sol·licitada pel consistori per a determinar, si durant la primera intervenció de la Llum dels Imatges, va haver-hi mala praxi professional.
En aquest cas, el regidor agraïa la bona disposició de la Direcció General de Patrimoni que va assegurar que investigaria si realment es va produir algun tipus d’irregularitat en l’execució dels treballs per part de l’empresa que requerisquen la seua fiscalització o auditoria, considerant que s’ha posat en perill el patrimoni cultural valencià d’un temple monument històric artístic nacional i catalogat com BIC.