Inici / Reportatges / Vinaròs reinicia la recuperació de les pintures fingides de l’església Arxiprestal

Vinaròs reinicia la recuperació de les pintures fingides de l’església Arxiprestal

Es tracta d’una inversió de 120.000 euros sufragada entre el Bisbat de Tortosa, que n’aporta 80.000 i la Diputació de Castelló, amb 40.000€

Vinaròs ha iniciat les esperades obres de restauració de les arquitectures fingides barroques de la façana oest de l’església Arxiprestal de l’Assumpió, el mur de major extensió, després d’haver conclòs fa un any les de la seua façana nord amb una inversió de 40.000 euros. Dimarts, la diputada de Cultura, Ruth Sanz, l’ecònom del Bisbat de Tortosa, Victor Cardona i l’alcalde, Guillem Alsina, van visitar aquest inici de la recuperació.
Aquestes pintures s’havien deteriorat per la proliferació de fongs molt poc temps després d’haver sigut descobertes i recuperades per la Llum dels Imatges l’any 2013. Després de molt temps sense que s’haguera pogut concretar un acord per a rehabilitar-les, ara tornaran a lluir a gràcies al conveni subscrit entre el Bisbat de Tortosa, com a propietari, i la Diputació de Castelló, amb una inversió de 120.000 euros, dels quals 40 els aporta la Diputació i 80.000 el Bisbat.

Sanz va destacar la importància de la recuperació del patrimoni a la província i que aquestes arquitectures fingides “diferencien aquesta església fortalesa d’altres de la província”. També va ressaltar el bon resultat de la restauració de les pintures fingides realitzades a la part nord.
Per part seua, Cardona va assenyalar que aquestes pintures “donen una identitat pròpia a aquest temple”.

Dimarts s’estava procedint a analitzar el tipus de fongs i posteriorment es netejarà la façana i es realitzarà una consolidació, es restauraran els frescos i se li aplicarà a tota l’extensió del mur un hidròfug consolidant amb efecte fungicida perquè l’aigua de pluja no banye el morter, tot sota la supervisió de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. La duració de les obres serà d’aproximadament dos mesos, amb el que es preveu que estiguen completament restaurades abans de finalitzar el present any. La duració d’aquest tractament és per a 25 anys, segons va explicar el restaurador Marcos Roca, que va assegurar que durant aquestes obres de rehabilitació “sorgiran sorpreses agradables de nous descobriments”.
De fet, ja han estat localitzats un nou balcó pintat i una finestra i un sant que no havien sigut descoberts al 2013.

Les pintures de la façana de l’Arxiprestal ocupen més de 1.500 metres metres quadrats de superfície i estan als murs de la part sud i oest d’aquesta església-fortalesa, sent l’obra al fresc més extensa de tota la Comunitat Valenciana.
L’alcalde, Guillem Alsina, va destacar la gran importància d’aquesta actuació per a la recuperació d’aquest patrimoni local.
Roca va assegurar que han realitzat cates en diferents punts del centre històric i que s’han localitzat 58 edificis decorats en les seues façanes amb frescos, entre ells els arcs de l’antic ajuntament, la plaça de Sant Agustí. Aquestes façanes seran recuperades en un futur, segons va assegurar.