Projectes inclosos en el Pla Edificant de la Generalitat Valenciana amb una inversió de més de 971.000€
L’Ajuntament ha publicat a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic la licitació per a reformar els col·legis Assumpció i Sant Sebastià. En tots dos casos els projectes suposaran adequar les instal·lacions i millorar tant l’eficiència energètica com l’accessibilitat dels edificis.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Marc Albella, amb la regidora d’Obres i Serveis, Carmen Morellà, informa que l’Ajuntament realitzarà una important inversió per a la renovació del parc infantil de la plaça d’Espanya i la rehabilitació de la plaça de Sant Andreu per millorar aquests dos espais de la localitat. En total s’ha previst una partida de gairebé 250.000€ que es finançarà a través de la Diputació de Castelló.
Edat: 19 anys Estudis: ESO, Grau mitjà d’esport i acabant l’últim any del grau superior d’Educació Infantil Aficions: practicar taekwondo, cuidar i educar xiquets i xiquetes i passar temps en la família i en els amics
Què creus que suposarà per a tu ser la Reina de les Festes? Per a mi ser Reina de les festes suposa un gran honor ja que serè la màxima representant del poble i també una gran resposabilitat que assumixo i ho farè amb molta il·lusió i ganes. Espero fer-ho el millor possible i que tots els vinarossencs disfruten de les festes igual que jo ho farè. Què signifiquen per a tu les festes de Sant Joan i Sant Pere? Les festes de Sant Joan i Sant Pere per a mi són molt importants des de que era menuda, ja que són les millors festes de Vinaròs. Ens juntem per gaudir de la fira, festes, tradicions, concerts i l’arribada de l’estiu. A més a més, serà un gran orgull ser la màxima representant del nostre poble, somni que es farà realitat aquest any. Quina aportació voldries fer per aquests dies tan especials? Lo que jo aportarè en aquestes festes serà ganes de viure-les al màxim, alegria, simpatia, companyerisme, il·lusió i sobre tot, que siguen inoblidables per a tots.
Martina Oms Mormeneo – Penya Barça
Reina Infantil
Edat: 9 anys Estudis: 4t Primària Aficions: Ballar, patinar i tocar el piano
Com vas viure el moment de ser elegida Reina infantil? Vaig estar tot l’acte súper nerviosa i quan vaig sortir reina em vaig emocionar moltíssim. Estava súper feliç! No m’ho creia! Sortir reina entre 15 era molt difícil! Vaig mirar a ma mare i ja em vaig aixecar a saludar la gent que havia vingut a veure l’acte i se’m va posar la pell de gallina de veure a tots aplaudint. Va ser una passada! Quin és el teu primer record de les festes o que acte creus que t’agrada més? El meu primer record és quan em van dir els papás que podia ser dama representant la Penya Barça! I crec que els actes que em fan més il·lusió,a banda de la meua presentació a la Penya que va ser genial, són la Proclamació i la nit de blanc. La veritat és que estic prou nerviosa! Què signifiquen per a tu les festes de Sant Joan i Sant Pere? Signifiquen molta diversió amb totes les dames i els cavallers infantils que ja ens hem fet amics i sé que seran unes festes que no oblidarem mai. I també representar tant a la Penya Barça com a Vinaròs sent reina infantil és una gran satisfacció! Visca Vinaròs!
Dames i Cavallers
Yeray Doménech Hernández – CEIP Manuel Foguet
Edat: 10 anys Estudis: 4t Primària Aficions: Tocar el tabal als Nanos i Gegants de Vinaròs i jugar a bàsquet
Per a mi les festes signifiquen tradició i música, disfrutar de les activitats del nostre Ajuntament pels carrers de Vinaròs, i sobretot de la fira i els focs.
Noa Mellado Forcadell – CEIP Sant Sebastià
Edat: 9 anys Estudis: 4t de primària Aficions: M’agrada fer acrobàcies, patinar, jugar a bàsquet, pintar i tocar el piano
Les festes signifiquen molt per a mí. Sempre m’han agradat, per jugar, passar-ho bé amb els amics, anar a la fira i a concerts. Aquest any tinc la sort de ser dama i representar a la meua escola. Serà molt especial, ja que junt amb els meus companys, dames i cavallers, coneixerem més les festes del nostre poble i ho passarem molt bé junts. Em fa molta il·lusió. I vull donar les gràcies a l’escola i a la meua familia per poder fer-ho possible.
Naia Prades López – CEIP Misericòrdia
Edat: 10 anys Estudis: Estic estudiant 4t de Primària Aficions: M’agrada molt dibuixar
Disfruto molt de les festes amb la família celebrant-ho amb un dinar. També m’agraden les batucades i el que més, la fira del poble.
Martina Ortega Dworniczuk – CEIP Assumpció
Edat: 9 anys Estudis: 4t de Primària Aficions: Cantar, dibuixar, ballar i pintar
Per a mí les festes són molt importants perquè sóc dama de la meua escola i em fa molta il.lusió, i perquè ja estem de vacances i tant la meua família com jo disfrutem molt d’aquests dies. També m’agraden perquè anem a la fira, a fer un gelat o granissat i també algun dia a sopar fora de casa.
Martina Castejón García – CEIP Jaume I
Edat: 10 anys Estudis: 4t primària Aficions: ballar, cantar y dibuixar
Per a mi les festes signifiquen vore a la gent del meu poble molt feliç, disfrutar d’aquesta meravellosa temporada, passar-ho molt bé amb les altres dames i cavallers, conéixer més el nostre poble i també els vinarossencs que l’habiten.
Martí Gandia Torres – Societat Musical La Alianza
Edat: 8 anys Estudis: 3er de Primària al col·legi Nostra Senyora de la Consolació Aficions: La música i el futbol
La fira i festes signifiquen l’inici de les vacances d’estiu i el moment en que tinc més temps lliure per a poder jugar en els meus dos germans i amics. Són uns dies on tinc l’oportunitat d’anar a la fira, de córrer la traca, de xalar en els nanos i gegants i amb la música de La Alianza i enguany fer nous amics i amigues entre les dames i cavallers.
Mar Folch Forner – Numa Music Espai de Sensibilització Musical
Edat: 10 anys Estudis: 4t de primària al CEIP Sant Sebastià Aficions: música, llegir, anar a la platja i jugar amb els amics i amigues
Les festes signifiquen que comença l’estiu, que arriba la fira, la traca pels carrers, els nanos i gegants… i moltes més coses. Segur que aquest any les viuré d’una altra manera ; tinc moltes ganes de posar-me el vestit regional i de que em posen la banda. Espero passar-m’ho molt bé i fer molts amics i amigues.
Jaume Gargallo Esparducer – Club Tenis Vinaròs
Edat: 8 anys Estudis: 3er primària Aficions: Tenis, jugar amb els amics, anar en bicicleta i jugar a videojocs.
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere són molt significatives perquè indiquen que l’estiu ja ha arribat i hem acabat l’escola per a disfrutar de les vacances i poder tornar a còrrer la traca i anar a la fira.
Macarena Chau Ortí – Padel Stroke
Edat: 10 anys Estudis: 4t de primària Aficions: Jugar al pàdel
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere signifiquen diversió, alegria, tradició i aquest any també il·lusió, ja que sóc dama del meu poble. A més, quan arriben les festes arriben les desitjades vacances d’estiu i així podem gaudir-les molt més. El que més m’agrada de les festes són, sense dubte, la traca i la fira.
Islendy Corina Sánchez Asensio – Peña Taurina Pan y Toros
Edat: 10 anys Estudis: 5é de Primària Aficions: Escoltar música, dibuixar i ballar
Per a mi les festes signifiquen: tradició, cultura, diversió, disfrutar de cada racó del poble, les noves amistats per al récord i lo més important, sentir-me més vinarossenca que mai.¡Que visquen les Festes de San Joan i San Pere i que visque Vinaròs!
Isaac Alcácer Caro – Col.legi Ntra Sra de la Consolació
Edat: 10 anys Estudis: 4t de primària Aficions: Música, percussió i pesca
Quan arriben les festes el cole ja s’ha acabat, i tenim més temps per jugar en els amics, anar a la platja, anar a la fira ; a les nits m’agrada molt còrrer la cordà. També m’agrada molt anar a vore el Castell de focs artificials de la nit de Sant Pere. Aquest any que sóc cavaller estic molt content perquè estic fent nous amics i estem xalant molt.
Gala Orero Gijón – Societat de Caça Sant Sebastià
Edat: 9 anys Estudis: 4t de primària Aficions: Patinatge, cantar i ballar
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere signifiquen que són per a gaudir-les al màxim, fent amics i amigues per a viure-les tots junts i poder participar dels actes que es realitzen com la traca, la fira, etc…i tindré un bonic record per sempre.
Dunya Lazareva – Fundació privada Divina Providència
Edad: 9 años Estudios: 4º de Primaria Aficiones: Deporte, aventura, escalada y senderismo
Me gustan mucho estas fiestas que se remontan a tiempos lejanos, y poder, en esta ocasión, representar a nuestro pueblo, aunque yo no haya nacido aquí, pero me siento identificada por lo que es y lo que significa para mis amigos y para mí en estos momentos.
Adriana Pérez Ortí – Grup folklòric Les Camaraes
Edat: 10 anys Estudis: 4t de primària Aficions: ballar, jugar a la pilota, escoltar música, anar a la piscina
És molt important per a mi, perquè són les festes més importants del poble y m’encanta vore a tota la gent al carrer i a la fira. Tinc moltes ganes d’anar a la fira i de pujar a totes les atraccions amb la resta de dames i cavallers. I estic molt contenta de representar a Les Camaraes de Vinaròs.
Aura Pérez Miralles – Club Triatló Vinaròs
Edat: 18 anys. Estudis: Estic cursant un grau superior d’ensenyament i animació socioesportiva. Aficions: Fer esports. Com a esport principal faig natació i de vegades vaig a córrer
Les festes per a mi signifiquen família, amics, tradicions, festa i sobretot fer poble. Ser dama aquest any significa tradició en especial, ja que moltes de les meves familiars durant la seva vida han format part de la cort d’honor d’aquest poble i per a mi és una il·lusió molt gran poder seguir amb la tradició i viure una experiència que és meravellosa.
Candela Galán Ferrer – Comparsa Pensat i Fet
Edat: 17 anys Estudis: Batxillerat d’arts escèniques Aficions: La música
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere, són el millor començament de l’estiu. Però com a dama de festes, per a mi són un privilegi de poder veure i participar en els actes i de poder fer amistat amb la resta de dames i cavallers i poder gaudir de les festes i de tots els moments que compartirem tots junts.
Diana Adell Miralles – Club Karting Vinaròs
Edat: 19 anys Estudis: Grau mitjà de Gestió administrativa Aficions: M’agrada l’esport i ballar diferents estils i, estar amb els meus familiars i amics
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere són unes festes úniques i que portem tot l’any esperant. Vinaròs plena els seus carrers de tradició, il·lusió i emoció. On tot el poble es junta per a celebrar la felicitat i el orgull que ens dóna sentir-nos vinarossencs.
Edgar Benito Martínez – Grup folklòric Les Camaraes
Edat: 23 anys Estudis: Tècnic en caracterització d´efectes especials; Títol de monitor de menjador i Tècnic en electricitat i electrònica Aficions: Cine, música i viatjar
La festa, l’emoció i l’alegria que visc amb la meva família i amics no té preu, són moments únics que fan que la Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere signifiquen tant per a mi. Sóc molt afortunat de poder viure esta experiència per segona vegada.
Berta Orts Macip – Gimnàs Gentsana
Edat: 16 anys Estudis: Primer de Batxillerat Humanístic Aficions: Ballar i llegir
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere són un nexe d’unió perquè desde que sóc menuda les he viscut amb la família, amb els amics… Anar a córrer la traca, la fira, les revetlles. Són vivències que es repeteixen tots els anys a esta época que m’agraden molt i per això em fa tanta il.lusió aquest any poder viure-les com a Dama de Festes representant al Gimnàs Gentsana del qual formo part des dels 4 anys.
Clara Vidal Mas – Club Nàutic
Edat: 18 anys Estudis: Estic estudiant el Doble grau en Dret i Gestió i Administració Pública a la Universitat de Barcelona Aficions: Ballar, llegir i disfrutar dels meus
Personalment, sé que les festes de Vinaròs, tot i ser conegudes comarcalment, són un símbol emblemàtic pel poble. Per a mi són festes per disfrutar de la meva gent i dels actes que ens proporciona l’Ajuntament i que fan que la setmana de festes passe de manera molt ràpida. A més a més, donen pas a l’inici de l’estiu i a la nit més llarga de l’any, la revetlla de Sant Joan.
Elena Mora Barreda – Peña Taurina Pan y Toros
Edat: 18 anys Estudis: Estic estudiant tècnic en cures auxiliars d’infermeria Aficions: Llegir, escoltar música i ballar
Les festes són molt especials per a mi, ja que de petita també vaig ser dama, i des del primer moment vaig voler tornar a repetir la experiència. També crec que són les més significants perquè il·luminen i omplen de gent els carrers. Espere i desitjo representar a la meua entitat i a Vinaròs de la millor manera possible i que siguen unes festes inoblidables.
Jennifer Polo Diego – Societat de caça Sant Sebastià
Edat: 23 anys Estudis: Vull estudiar protocol d’events i dedicar-me a la moda nupcial. Actualment treballo a una tenda de roba Aficions: M’agrada molt la percussió, toco el tambor a una banda de bombos i tambors
Per a mi les festes signifiquen un cúmul de emocions, il•lusió i anècdotes que durant molt de temps vaig estar desitjant viure i per fi he pogut disfrutarl-es dues vegades, un somni fet realitat.
Júlia Ricart Margalef – Pádel Stroke
Edat: 16 anys Estudis: CFGM Atenció a persones en situació de dependència Aficions: Quedar en les amigues, jugar a voley, ballar, sortir de festa…
Sant Joan i Sant Pere són sinònims de llum i de color, d’olor a traca i focs artificials, de sopars a la fresca i de gala, de música i cultura,. En resum, de fer poble, del nostre poble, Vinaròs. Des de menuda m’ha fet il•lusiò formar part d’aquestes festes d’una manera més directa i ara que sóc més gran em sento orgullosa de poder dir que per fi sóc dama d’això que és tan nostre.
Martina Roger Pau – Vinaròs Club de Fútbol
Edat: 17 anys Estudis: 1er Batxilerat a l’IES Leopoldo Querol Aficions: Ballar i estar en la família i els amics
Les festes de Sant Joan i Sant Pere son tradició, ja que per a mi i la meva familia sempre son molt significatives. A més, donen pas a l’inici de l’estiu. Són uns dies per gaudir del nostre poble, Vinaròs, ja que els carrers s’omplin de gent, festa i emoció. Tots disfrutem de tots els actes, en especial, la fira i la traca.
Estel Ferrer Rodríguez – Societat Musical La Alianza
Edat: 18 anys Estudis: 1r del Grau de Ingenieria Electrónica de Telecomunicacions Aficions: Tocar la trompeta a la banda sinfónica de La Alianza, quedar amb els meus amics i córrer la traca
Són les Festes Patronals de Vinaròs. En elles,acaba l’època d’estudis, deures,en definitiva d’obligacions. I comença una altra d’alegria,de bon temps. En ganes de xalar i disfrutar; en estes Festes tan nostres arriba l’estiu i donen el punt de partida a les dels nostres pobles veïns.Tot això enguany es multiplica, perqu s’ha fet realitat un sonmi que de menuda es va quedar per complir.
Malena Gómez Ferrer – Círculo Mercantil y Cultural
Edat: 19 anys Estudis: ESO, Batxiller Científic, i estic cursant 1r del Grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs Aficions: Cinema, sortir amb els amics, dibuixar, ballar, i anar a la platja
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere són uns dies on tot el món gaudeix, des dels més menuts a la fira, fins als més grans corrent la traca. Per a la gent de fora són unes festes qualsevols, però per a la gent d’aquí són uns dies plens de tradició i gresca.
Marc Méndez Viver – Numa Music Espai de Sensibilització Musical
Edad: 48 años Estudios: Licenciado en Bellas Artes Aficiones: Me gusta mucho el cine
Estas fiestas tienen un carácter especial porque vividas desde dentro tienen una expectativa, francamente, más que buena, es óptima. Creo que con esto está todo dicho. La experiencia que estoy viviendo hasta ahora es muy satisfactoria. La realidad de la diferencia de edad, por parte de todo el resto del grupo, no ha sido más que una integración, en lo que a mí se refiere, fantástica.
Maria Espuny Albalat – Club de Tenis
Edat: 16 anys Estudis: 1er Batxillerat Ciències Socials Aficions: Ballar, escoltar música i estar amb els amics
Les festes de Sant Joan i Sant Pere sempre han sigut molt especials per a mi ja que sempre les he viscudes com l’inici de l’estiu. És un orgull veure com tot el poble participa i ompli el passeig amb alegria i ganes de festa. Són dies plens de tradicions, llum, música i color. Des de xicoteta m’ha fet molta il·lusió poder ser dama i representar el meu poble.
Maria Torres Gombau – Acadèmia de Ball Locura
Edat: 18 anys Estudis: En l’actualitat, Magisteri a la Universitat de València Aficions: El ball, la música i anar de marxa per Vinaròs
La Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere són per a mi el tret de sortida de l’estiu. En aquest any que represento a la meua entitat tenen un caràcter especial perquè sempre he dessitjat participar en les festes i gaudir de tots els actes que es porten a terme, i així poder representar al meu poble, del que em sento molt orgullosa.
Mariona Montañés Lluch – Asociación Gastronómica Vinaròs Social Club
Edat: 16 anys Estudis: 1er de Batxillerat Artístic Aficions: Ballar
Són dies per passar-ho bé, on es viu l’ambient de festa al carrer i es participa dels actes programats que formen part de les tradicions de Vinaròs. Aquest any signifiquen molt per a mi ja que, a més, tinc la satisfacció de representar a la meua entitat.
Mireia Monserrat Roig – Cofradia de Pescadors Sant Pere
Edat: 18 anys Estudis: ESO Aficions: Sortir a passejar, escoltar música i viatjar
Les festes de Sant Joan i Sant Pere signifiquen alegria,fira,olor a pólvora , uns sentiments i tradicions que només saben els vinarossencs i vinarossenques, el començament de l’estiu i disfrutar del temps lliure.
Mireya Segura Adell – Caixa Vinaròs
Edat: 19 anys Estudis: CFGM d’ Atenció a Persones en Situació de Dependència Aficions: Escoltar música
Per a mi aquestes festes signifiquen una representació al nostre poble. També, al ser les primeres de l’inici de l’estiu encara es viuen d’una altra manera, ja que s’agafen amb moltes més ganes i molta il·lusió. Durant aquests dies hi ha més vida als racons i carrers de Vinaròs amb llum i alegria.
Natàlia Arnau Roselló – Club Voleibol Vinaròs
Edat: 16 anys Estudis: Batxillerat Científic Aficions: Jugar a voleibol, passar temps amb les amigues i anar a la platja
Des de que sóc menuda he disfrutat molt les festes de Sant Joan i Sant Pere i les he viscut com algo molt familiar. Aquest any seran especials i estic molt contenta de poder viure esta experiència acompanyada dels meus amics i familiars. Quan parlo de les festes del meu poble sento que són més que una setmana de celebracions, són una representació de les tradicions i la cultura de Vinaròs.
Norah Robai Miquel – Club Motor Clàssic
Edat: 19 anys Estudis: Educació Infantil Aficions: Ballar, cinema, fer esport i compartir temps amb família, amics i la parella
Per a mi les festes de Sant Joan i Sant Pere són una tradició del poble que no es pot perdre ningú. És el començament de l’estiu, es pot disfrutar del bon temps, de la paltja i de les diferents activitats que es donen aquests dies. Aquest any em fa especial il.lusió ser dama del Club Motor Clàssic i compartir aquestes festes amb la resta de dames i cavallers.
Sheila Mengual Estévez – Peña Madridista Vinaròs
Edat: 19 anys Estudis: Batxillerat en Ciències Socials; Cicle Inicial tècnic esportiu Grau Mitjà; cursant primer d’Educació Social a la Universitat de València Aficions: Jugar, entrenar, veure bàsquet i fútbol, llegir i cantar
Per a mi les festes signifiquen el començament de les nits de rialles i festa en les meues amigues. Veure Vinaròs ple de gent i de vida amb els xiquets i xiquetes disfrutant de la fira, i a més a més simbolitzen la tradició i la cultura de Vinaròs juntament amb Sant Sebastià i la Mare de Déu de la Misericórdia.
Lucia Ángel Miras – Penya Barça Vinaròs
Edat: 17 anys Estudis: Cicle Mitjà d’auxiliar d’infermeria Aficions: Passar temps en amics, llegir, ballar i jugar a volei
Des de molt petita les festes sempre m’han paregut impressionants. Són unes festes molt boniques i que sempre he viscut amb molta il·lusió.
Virginia Chesa Ferreres – Club Patinatge Artístic Vinaròs
Edat: 17 anys Estudis: 1er Batxillerat a IES Leopoldo Querol Aficions: Esport, patinar, ballar, escoltar música i anar a la platja
Per a mi, les festes són alegria, color, màgia, nostàlgia, cultura, felicitat, diversió i tradició. Sempre m’han agradat aquests deu dies inoblidables en els que hi ha molta “xalera” i Vinaròs s’ompli de gent, de vida. Aquest any, després d’un llarg temps, els nostres carrers tornaran tindre el calor que tan bé coneixem i, així, podrem gaudir d’unes festes inoblidables.
El 21 de juny a la platja de Fora del Forat, es va procedir a la hissada de la bandera blava que acredita la qualitat de l’aigua i els serveis. També El Fortí ostenta aquest distinitu. La hissada va estar protagonitzada per autoritats municipals i la cort d’honor de les festes.
El divendres 10 de juny l’aula municipal de teatre, dirigida per Regina Prades i Joan Comes, va encetar les funcions de fi de curs. Van inaugurar la temporada el grup d’adults «Les mil i una» amb l’espectacle «El florido pensil». Una comèdia basada en el llibre de Andrés Sopeña on es narra el tipus d’educació que hi havia en els temps de Franco. Una mirada cap al passat per a veure com ha evolucionat el sistema educatiu durant aquests 80 anys, però també una mirada cap al futur, per a que les generacions venidores no pateixquen la desinformació que hi havia en aquells temps. L’espectacle va ser interpretat magistralment pels alumnes de l’aula municipal. L’auditori es va omplir durant els tres dies de funcions i l’obra va ser molt ben rebuda pel públic. El proper cap de setmana, 17, 18 i 19 de juny li tocarà el torn al grup de joves «Teatrèmol» que interpretaran «Joan el cendrós». El cap de setmana següent 25 i 26 juny ho faran el grup «Figurants» amb l’espectacle «La visita de l’inspector». Vos esperem al teatre.
El Vinaròs Arena acollirà durant el mes de juliol espectacles de gran qualitat artística amb companyies i actors reconeguts a nivell Estatal
El regidor de Cultura, Fernando Juan, acompanyat per la tècnica, Amparo Chaler, ha presentat a la Biblioteca Municipal, l’agenda cultural per al mes de juliol. Es tracta del III Festival Vinaròs Arts Escèniques, que tornarà a convertir el Vinaròs Arena en un gran espai teatral a l’aire lliure.
El pasado domingo día 12 del presente mes de junio, se celebraron todos los actos programados dedicados a la patrona de Vinaròs, la virgen de La Misericordia, dentro de lo que nos permitió la pandemia.
El pasado jueves día 9 del presente mes de junio, a las 19,30 horas y organizado por “Trangol” Grup de debat i recerca, en el Auditori Carles Santos de la “Fundació Caixa Vinaròs”, tuvo lugar esta interesante conferencia. La presentación corrió a cargo de la vinarocense Ester Forner Caballero, doctora en Historia del Arte y directora del castillo de Peñíscola. No se pudo escoger a mejor persona para presentar la conferencia, la cual se trataba del rodaje allá a los años 1961. De la que fuera importante película, prácticamente a nivel mundial, bajo el título de “El Cid”. Tras la completa presentación tomó la palabra el conferenciante, el cual nos deleitó con una serie amplísima de datos que por supuesto, la mayoría no sabíamos sobre el rodaje, así como de muchas peculiaridades y dichos y comentarios de la época, los cuales no fueron reales algunos de ellos, pese a haber salido publicados. Conocemos a Josi Ganzenmüller, y hay que agradecerle la gran labor de recopilación de datos cara a prepararse esta conferencia. Les aseguro, que los presentes de nuestra ciudad de Vinaròs, no teníamos tantos datos en lo que respecta a Vinaròs y la película, como los que nos ofreció el conferenciante.
Josi Ganzenmüller Roig
Al inicio de la conferencia nos presentaba su libro “Peñíscola. 1961 . El año de El Cid”. Es un libro de estos que abres, comienzas a leerlo y lo acabas. Está en idioma Español e Inglés. En este caso, también invita a ver el amplio reportaje gráfico con fotografías inéditas, tomadas por el fotógrafo, abuelo de Josi, D. Carlos Ganzenmüller Hinrichs, el cual se revelaba el mismo las fotografías en su propio laboratorio, y ¿saben donde adquiría los productos para esta operación?, pues al fotógrafo Alfonso de Vinaròs. Tengo el libro dedicado por el autor, y la verdad es que se lo recomiendo. Es un volver a aquellos años de 1961, donde Peñíscola tenía unos 2.500 habitantes, donde solo tenía campo y pesca, nada de turismo ni sabían lo que era, y a través de la película de “El Cid”, tanto Peñíscola como las localidades cercanas, Oropesa, Benicarló y Vinaròs, tuvieron un resurgir turístico que todavía dura y que hoy podemos ver y admirar. Realmente la película de “El Cid”, cambió nuestra comarca, fue un después que trajo riqueza a nuestras tierras, y a la cual, siempre tendremos que estar agradecidos. Josi, te agradecemos tu conferencia, y te emplazamos para que venga más a menudo a nuestra ciudad de Vinaròs, para que sigas deleitándonos con tus exquisitas y preparadas conferencias.
El barco L’avi Antonio finalizó el desembarco de su cuota de tonyina
Semana con unas aguas apaciguadas a pesar de las amenazas de chubascos. A la postre, la lluvia y el viento no hicieron acto de presencia. La flota pesquera pudo faenar cómodo las cinco jornadas. Las extracciones han sido mediocres en todas las modalidades. Y las cotizaciones fueron al alza. La pesca de arrastre, los cuatro bous subastaron gran variedad de pescados y mariscos de fondos medios, como calamar, gamba, pescadilla, salmonete, peluda, rape, caracol, galera, jurel, caballa, pagel, canana, pulpo roquero y morralla. El cerco, el viernes 10 arribó una traíña nuestra con 150 cajas (8 kg/caja) de boquerón. El martes pilló 50 de seitó. Y el jueves 70 de ‘oro azul’. Los artes menores, ocho barquitas trasmalleras llevaron langostino. Tres sepia. Una lenguado. Y otra langosta, bogavante, cabracho, dentón y raya. El palangrillo costero, dos embarcaciones faenaron con este arte de anzuelos para atrapar lubina, dorada y pargo. Y el atún rojo, los barcos que aún les quedan las cuotas optan por operar en otra pesquería y dedicarse a éste túnido más adelante. Para las fiestas solo se guardarán los días 24 y 29 de junio.
Ecos de mar
La OMI declara todo el Mediterráneo como zona de control de emisiones de óxidos de azufre, con el objetivo de reducir los gases con efecto invernadero. Y propone que los buques a partir de 2025 disminuyan la emisión de este gas que lleva el fueloil, para formular que lleve 0,10 m/m de azufre en el combustible por aguas mediterráneas y fuera de estas zonas el 0,50 m/m.
Pesqueras antiguas; El palangrillo de costa
Ha sido y aún es un arte de pesca que dio sustento a muchos pescadores por nuestro cercano litoral, en especial para capturar lubina, dorada, sargo, lirio, etc. En realidad este antiquísimo aparejo tipo artesanal (pionero) es una variedad pequeña de los grandes y modernos palangres de altura o también llamados marrajeras utilizados por los grandes barcos oceánicos. Este confeccionado artilugio pesquero (se lo hacía el mismo pescador) consiste en una larga cuerda (madre) que era de cáñamo y ahora de nylon, en donde van sujetos unos sedales de hilo de algodón o de fibra artificial plastificada (brazoladas) a cierta distancia entre ellos, para que no se líen. Cada sedal lleva ensartado un anzuelo cebado con trozo de pulpo, sardina, almeja, gamba, etc., según el pez que se quiera atrapar. A ambos extremos de la madre se ata una sirga (cabestrera) a un pedral (mort) o áncora, para que repose fijo longitudinalmente sobre el fondo arenoso o rocoso. A su vez, las sirgas llegan hasta la superficie y van atadas a una baliza (gall) para su señalización. Si la madre es muy larga o se quiere mantenerla alzada en horizontal entre aguas, para que los cebos se muevan sobre el lecho marino o suspendidos en la corriente, se le ata a la distancia deseada unos cabos (bornois) que en su extremo tienen amarrado un corcho (boia), que bien puede en sentido vertical llegar o no hasta las superficies. Cómo se pesca por la noche, las balizas llevaban un cascabel o un farolillo para encontrarlas en la oscuridad. En cambio, ahora, con el radar y el GPS se detectan al instante. Para transportar el palangrillo a bordo y luego calarlo, su técnica consiste en colocarlo mañosamente en unas cofas de esparto o capazos pequeños de plástico preparados sobre la cubierta del barco, donde envuelven el cordel de la madre con los anzuelos alineados y dispuestos numéricamente por el borde de la cofa, para que al calar salgan uno tras otro sin liarse. Era y es una tarea ligera y hábil, donde el pescador a medida que la embarcación navega va largando el arte, y sus ágiles manos se sincronizan al lanzar cada anzuelo cebado, para no engancharse con sus dedos y al caer al mar quede bien calado en línea este primitivo utensilio de engaño. Después, se recoge (chorrá) antes del amanecer (alba). Antaño los izaban a bordo a mano, y actualmente con chigres o haladores mecanizados. Hace años lo operaba sólo un tripulante, y actualmente son dos. En primavera y verano suele pescarse más.
Els premiats, amb la regidora d’Esports , Begoña López i el primer tinent d’alcalde, Marc Albella
La carpa de l’Atlàntic va acollir divendres 3 de juny la Festa de l’Esport Vinarossenc 2022, acte organitzat pel CME que va ser presentat pel comunicador Txema Grau. Els premis van ser donats a l’escenari per la regidora d’Esports, Begoña López i el primer tinent d’alcalde, Marc Albella, en absència de l’alcalde per motius familiars. Durant l’acte es va retre un sentit homenatge a la persona de Constantin Nichita, que va faltar recentment. En absència de Guillem Segura com a Millor Tècnic Esportiu, va rebre el premi el seu pare en el seu nom i també en absència de Javier Navas, premiat amb la Distinció de l’Esport Vinarossenc, va pujar a recollir el premi Santi Forner. També es va reconèixer la tasca de la Policia Local i la Brigada Municipal i es va fer un agraïment als patrocinadors.
Millor esdeveniment esportiu: XXIX Triatló de Vinaròs
El compositor i orquestador de cinema, televisió i jocs Óscar Senén Orts ha sigut escollit Alè Vinarossenc 2022, distinció que atorga anualment la Fundació Caixa Vinaròs, encara que a causa de la pandèmia no s’entregava des de feia dos anys. Ho va anunciar la presidenta de la Fundació, Josefa Gondomar, acompanyada pel director de l’entitat, Antonio Sebastiá i el propi Senén.
Després d’obrir la primera en la costa sud en 2013 i una altra en la costa nord en 2016, ara ofereix una altra cala apta per a gossos en el centre, la cala Boca del Riu
La carpa de l’envelat de l’Atlàntic va acollir el divendres 27 de maig l’EPAFest, final de curs 2021-22 de la Formació per Adults, amb actuacions dels cursos de zumba, sevillanes, swing, salsa, guitarra, musicoteràpia i batukepa. La festa la va obrir la regidora d’Educació Begoña López. Fotos: Xavier Marmaña
El restaurant Venta de Posa de Dènia, Llagostí d’Or
El restaurant Venta de Posa de La Xara, Dènia (Alacant), amb els xefs José Moreschi i Darwin José i amb la recepta “Llagostí de Vinaròs amb poma, fonoll rostit i suquet de llagostí” ha resultat el guanyador del Concurs de Cuina Aplicada al Llagostí de Vinaròs 2022, aconseguint el Llagostí d’Or i el premi de 1.500 euros. El segon lloc, amb llagostí de Plata i 1.000 euros ha estat per al restaurant Citrus Tancat d’Alcanar, amb els cuiners Aitor López i Valentín Samper i el plat “Coral de llagostí de Vinaròs curat amb gàrum mediterrani, herbes de platja i la seua consomé amb xerés” i en tercer lloc, amb Llagostí de Bronze i 500 euros ha quedat el restaurant Gaudir d’Alcossebre amb els xefs Marc Martorell (vinarossenc) i Daniel Lopes da Silva amb la recepta “Marbrejat de llagostí de Vinaròs, tomata de penjar i escabetx”.
L’escenari del Vinaròs Arena de la plaça de bous va acollir dissabte 28 de maig a les 19 hores la interpretació de la cantata “El cor de la terra” (escrita per Ximo Montañés i la música de Pablo Anglés) emmarcada en l’ activitat educativa “L’Escola Canta”, de promoció de la música i el cant en valencià, organitzada pels centres educatius, la Conselleria d’Educació i amb el suport de l’Ajuntament de Vinaròs mitjançant l’Agència de Promoció del Valencià, AVIVA. Un projecte creatiu i pioner que va unir les arts musicals, escèniques i educatives, en un intercanvi d’experiències i aprenentatge entre l’alumnat, el professorat i les bandes de música.
Els treballs de segellament de l’abocador de Vinaròs, iniciats el passat estiu, han conclòs. La setmana passada l’alcalde, Guillem Alsina i la regidora Paula Cerdà, van cursar visita a la infraestructura acompanyats de la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón i el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer. Aquest projecte suposa la recuperació de més de 58.000 metres quadrats d’espai verd i està emmarcat dins del Pla Autonòmic de Segellament d’Abocadors amb una inversió de 2.046.747 euros, finançada íntegrament per la Generalitat. Alsina va dir que era un dia molt important “perquè aquesta obra suposarà posar punt i final a un dels punts negres mediambientals de la nostra localitat”.
® Ajuntament de Vinaròs -
Tots els drets reservats